Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na singapurský festival za práva homosexuálů Pink Dot cizinci nově nesmí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Singapur - V Singapuru se dnes koná každoroční festival za práva homosexuálů Pink Dot. Kvůli zpřísnění zákonů se ho ale smí zúčastnit pouze občané Singapuru a lidé, kteří mají v tomto městském státě trvalé bydliště. Dříve mohl na pochod přijit kdokoliv, přestože cizinci se v Singapuru nesmí účastnit politických protestů.

Zákon totiž považoval cizince, kteří na pochod přišli, za pozorovatele. V důsledku nedávných změn v zákoně je však každý, kdo přijde na podobné shromáždění, označen za účastníka, takže cizinci se letos nemohou festivalu zúčastnit.

Zahraniční společnosti Google a Goldman Sachs, které v minulých letech pomáhaly událost sponzorovat, mají letos zakázáno se na pochodu nějakým způsobem finančně podílet.

Pink Dot 2009, se v posledních letech dostal do širšího veřejného povědomí a vysloužil si tvrdší kritiku singapurských konzervativců. Ve společensky konzervativním státě, kde platí řada přísných zákonů, je pohlavní styk mezi lidmi stejného pohlaví zakázán.

Letos v květnu podpořil manželství párů stejného pohlaví ústavní soud na Tchaj-wanu, který by se tak mohl stát první zemí Asie, kde by byly sňatky osob stejného pohlaví legalizovány.

Témata:  homosexuálové Singapur

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.