Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA to vře: Trump opět posunul meze a čelí výzvám k rezignaci

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Po posledních urážlivých tweetech Donalda Trumpa je zřejmé, že nemá cenu amerického prezidenta nabádat, aby se choval důstojněji, s větším respektem ke svému úřadu, případně se sebeúctou, konstatuje editorial serveru Washington Post. Vlivný americký deník v něm konstatuje, že toto se prostě nestane.

Rezignace - zbožné přání

O to je podle washingtonského deníku naléhavější, aby zbytek Američanů přemýšlel o tom, jak chránit civilizovanost a demokratické hodnoty, dokud Trumpovo prezidentství neskončí. "Bylo by chybou tvrdit, že Trumpův čtvrteční útok na (novináře) Miku Brzezinskou a Joe Scarborougha byl šokující, jelikož jeho hulvátství již šokovat nemůže," píše americký server. Dodává, že nenávistné urážky směřující na moderátorku televize MSNBC a komentátora Washington Post přesto hlavnímu městu USA vyrazily dech.

"Prosím, prostě přestaňte. Tohle není normální a je to pod úroveň vašeho úřadu," cituje editorial reakci republikánského senátora za stát Nebraska Bena Sassea na sociální síti Twitter. Doplňuje, že k volání po tom, aby se Trump omluvil, přestal tweetovat či dokonce rezignoval, připojilo mnoho dalších lidí, byť poslední apel je v současnosti pouze zbožným přáním.

Prestižní deník souhlasí, že Trump by se měl omluvit, přestat prostřednictvím Twitteru šířit urážky a respektovat mimořádnou historii svého úřadu. "Zároveň by měl přestat útočit na zpravodajská média, která hrají důležitou roli v americké demokracii," nabádá Washington Post s tím, že prezident by měl být častěji k dispozici pro otázky novinářů a měl by na ně odpovídat pravdivěji.

Trump by měl rovněž projevovat větší respekt vůči ženám, uvádí editoral. Deklaruje, že magnát by ve zkratce měl jednat jako prezident a je třeba ho k tomu nadále nabádat, nejen prostřednictvím komentářů v médiích, ale také ústy dalších politiků - především z řad jeho vlastní strany - a představitelů jeho administrativy.

Trumpova éra jednou skončí  

"Předpokládejme však, že zůstane vůči takovým žádostem imunní. Co pak můžeme dělat?" ptá se vlivný server. Situaci se snaží zasadit do širšího kontextu mezinárodních vztahů, jelikož svět si zvykl pohlížet na Spojené státy jako na obránce demokracie, lidských práv a liberálních hodnot.   

Amerika tuto roli nehraje dokonale a provází ji mnoho pokrytectví a nekonzistence, přiznává Washington Post. Přesto zdůrazňuje, že od druhé světové války až dosud USA nikdy nevedl nikdo, kdo dával na odiv své sobectví, a proto je nezbytné, aby tuto díru zaplnili jiní a Kongres i občanská společnost napříč zemí se postavily za svobodu a setrvání Spojených států v pozici světového majáku svobody.    

To samé podle amerického deníku platí o prosté staré zdvořilosti a dekoru. "Možná je mimo moc jakéhokoliv politika změnit chování Trumpa. Ale my ostatní můžeme pěstovat jiný způsob jednání a vzájemného chování," píše editorial. Dodává, že zdrojem naděje je přesvědčení, že americký národ je lepší než misogynie a hrubost, která se šíří z Bílého domu.

Mezi americkými politiky byli vždy tací, kteří nedbali na pravidla, ale většina Američanů podle washingtonského serveru nechce, aby se takové ohyzdnosti staly dominantním proudem. Je proto třeba zaměřovat se na uchování plamínku slušnosti, aby jednou - až Trumpova éra skončí - mohl zažehnout takový veřejný diskurs, který učiní USA opět hrdou zemí.      

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.