Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vladimir Putin pozval na návštěvu súdánského prezidenta Bašíra viněného z genocidy

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin pozval do Moskvy súdánského prezidenta Umara Bašíra. Západní státníci se Bašíra straní, protože ho kvůli válečným zločinům stíhá Mezinárodní trestní soud (ICC).

Bašír má do Ruska přijet v polovině srpna. Putin ho pozval k diskusi o dvoustranných, regionálních i globálních otázkách, sdělilo ministerstvo zahraničí v Chartúmu.

V květnu měl Bašír jet do Saúdské Arábie, kde se konal summit arabských států za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa. Súdánský ministr zahraničí Ibráhím Ghandúr tehdy nevyloučil, že si Trump s Bašírem potřese rukou. Bašír ale nakonec do Rijádu nedorazil.

Bašír se k moci dostal v roce 1989 díky krvavému puči. ICC na něj v roce 2009 a 2010 vydal zatykač, neboť jej podezírá z genocidy a zločinů proti lidskosti během potlačení povstání v oblasti Dárfúru. Bašír všechna obvinění odmítá a dál cestuje do zahraničí, i když si místa svých pobytů vybírá.

Členy Mezinárodního trestního soudu je více než 120 států. Jeho pravomoc ale mimo jiné neuznávají Spojené státy, Rusko, Čína a Izrael. Česká republika se k ICC připojila v roce 2009.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Jižní Súdán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy