Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský starosta Londýna složil přísahu v kostele, dočkal se ovací

Sadiq Khan
Sadiq Khan
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Nový londýnská starosta Sadiq Khan složil slavnostní přísahu. V asi pětiminutové řeči prezentoval svůj záměr vést město tak, aby sloužilo všem lidem bez rozdílu původu.

Vůbec první muslim v této funkci si pro slavnostní akt vybral katedrálu v londýnské čtvrti Southwark. Do anglikánského kostela jej provázel potlesk několika stovek zúčastněných, mezi nimiž byli vedle jeho kolegů z Labouristické strany například herec Ian McKellen. Přítomni byli jak představitelé křesťanské víry, tak muslimové či židé.

"Jmenuji se Sadiq Khan. Jsem starostou Londýna," představil se syn pákistánského řidiče autobusu před samotným složením slibu, čímž si vysloužil další aplaus.

Zdroj: YouTube

"Jsem rozhodnut vést nejtransparentnější, nejochotnější a nejpřístupnější radnici, jakou kdy Londýn měl a reprezentovat každou sebemenší skupinu a každou část našeho města jako starosta všech Londýňanů."

"Doufám, že tenhle obrázek obletí svět, protože představuje novou tvář Anglie, která je sama se sebou v míru bez ohledu na rasu a tak dále. V tom spočívá ta krása," řekl listu The Guardian McKellen.

Po Khanově jasném vítězství se britská média a politici vracejí k závěru kampaně a obviněním proti Khanovi. Kritika mířila například na Goldsmithův článek těsně před volbami, ve kterém napsal, že Khan řadí mezi své přátele i teroristy a ohrozil by snahu policie při prevenci teroristických útoků, jakými byly v červenci 2005 exploze v londýnské hromadné dopravě, kdy zahynulo 52 lidí. Článek provázel snímek autobusu zničeného výbuchem.

Konzervativci včetně premiéra Davida Camerona a ministra obrany Michaela Fallona zpochybňovali, zda Londýn bude s Khanem v čele bezpečný, připomněla agentura AP. Fallon dnes rovněž zopakoval již vyvrácené obvinění, že Khan vystupoval společně s imámem sympatizujícím s Islámským státem, dodala agentura.

Podle Fallona snaha spojit Khana s extremismem patří k předvolebním střetům. Během kampaně se prostě některé věci řeknou, řekl stanici BBC. Jiný názor na kampaň měla bývalá spolupředsedkyně Konzervativní strany Sayeeda Warsiová. Naše úděsná kampaň vedla k tomu, že jsme prohráli volby a naši pověst a věrohodnost, pokud jde o záležitosti rasy a náboženství, uvedla.

Khanovi k vítězství pogratuloval jeho předchůdce, konzervativec Boris Johnson i další osobnosti britské politiky.

Témata:  Londýn Velká Británie Sadiq Khan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy