Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie zpřístupnila dokumenty z procesu se známým nacistickým zločincem

Demonstrace proti
Demonstrace proti "duhové totalitě" pořádaná Akcí D.O.S.T., Praha 16.8.2013
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž - Francie zpřístupnila archivní dokumenty k procesu s nacistickým zločincem, jenž dostal přezdívku lyonský řezník. Klaus Barbie byl 4. července 1987 odsouzen na doživotí.

V úterý uplynuly tři desítky let od vynesení rozsudku nad Barbiem, který od roku 1942 do roku 1944 působil na gestapu v Lyonu.

Kvůli svým brutálním metodám při výsleších se mu dostalo přezdívky řezník. Osobně Barbie mučil mimo jiné ikonickou postavu francouzského odboje Jeana Moulina.

Barbie po válce působil jako agent americké i německé tajné služby. V 50. letech uprchl do Jižní Ameriky. Poté, co jej vypátrali známí lovci nacistů Beate a Serge Klarsfeldovi, jej Bolívie v roce 1983 vydala do Francie, kde dostal doživotí. V září 1991 zemřel na rakovinu ve vězení v Lyonu.

Témata:  Francie II. světová válka historie nacisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy