Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuniský migrant v Rakousku zavraždil párek seniorů, prý kvůli jejich napojení na antiimigrační stranu

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Linec – Rakouská policie zadržela tuniského migranta (54), kterého viní z dvojnásobné a obzvláště brutální vraždy staršího manželského páru. Muž podle vyšetřovatelů nejprve uškrtil ženu (85), na jejího manžela (87) pak vytáhl nůž a hůl. Následně zapálil kuchyni v bytě, kde k činu došlo. Informoval o tom deník Kronen Zeitung.

Migrant Mohamed H. původem z Tuniska žil v Rakousku už od roku 1989 a s manželským párem se znal, protože mu dvakrát v týdnu dodával do bytu biopotraviny z obchodu své partnerky, která konvertovala k islámu. Muž se k činu sám přiznal.

U výslechu tvrdil, že měl už dlouho pocit, že jako cizinec a muslim není v zemi vítán. Měl prý problémy se sousedy, neuspěl jako učitel truhlařiny, úřad práce mu nakonec snížil minimální sociální dávky. Z těchto neúspěchů Mohamed obviňoval Rakušany a především Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ).

Už v roce 2011 byl totiž obviněn a souzen z týrání zvířat. Mylně se přitom domníval, že jej nahlásil právě zástupce FPÖ. Od té doby cítil k této antiimigrační straně velkou zášť. Regionální policejní ředitel Andreas Pilsl uvedl, že podezřelý byl přesvědčen, že politická strana mohla za každou negativní zkušenost ve svém životě.

Při svých návštěvách u staršího manželského páru si pak všiml fotografie jejich syna se zemským šéfem svobodných  Manfredem Haimbuchnerem. Právě to byla poslední kapka. Nenávist Tunisana k FPÖ vyvrcholila dvojnásobnou vraždou. Paradoxní je, že syn obětí pracuje ve vedoucí funkci odboru životního prostředí, který spadá do Haimbuchnerova resortu, ale politicky ke svobodným nepatří.

Pilsl také uvedl, že obviněný řekl, že nejprve přemýšlel o sebevraždě, chtěl se prý utopit v Dunaji, ale pak se rozhodl jinak. Přišel na policejní stanici a k činu se sám přiznal. Dodal, že se činu dopustil právě kvůli vazbě manželů na FPÖ.

Místní média uvádí, že že do té doby spolu starší pár a Tunisan dobře vycházeli, manželé údajně dokonce svému vrahovi v minulosti poskytli finanční pomoc, když měl obchod s organickými potravinami, který vlastnila jeho žena, problémy.

K vraždě páru se vyjádřil také rakouský kancléř Christian Kern. „Trestné činy, jako jsou tyto, ničí důvěru lidí v soudržnost naší společnosti, a proto musí být tvrdě potrestány. Pokud jsou lidé zavražděni kvůli jejich spojení - ať už skutečnému, či domnělému - s politickou stranou, pak je důležité, abychom se proti tomu postavili,“ dodal.

Témata:  Rakousko vražda policie Rakousko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy