reklama

"S velkou lítostí vám oznamuji, že navzdory velké snaze a nasazení všech delegací a různých stran...byla konference o Kypru ukončena bez uzavření dohody," prohlásil šéf OSN António Guterres, který se ve čtvrtek v Ženevě pokusil přimět řeckého prezidenta Kypru Nikose Anastasiadise a lídra mezinárodně neuznané Severokyperské turecké republiky Mustafu Akinciho ke kompromisům. Jednání se zúčastnili i zástupci Británie, Řecka a Turecka, které byly takzvanými ručitelskými státy.

Hlavní překážkou se stalo stažení více než 35.000 tureckých vojáků. Na severu Kypru jsou od invaze z července 1974. Ankara je tam poslala v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků. Ti chtěli připojit Kypr k Řecku. Jižní část ostrova je nyní členským státem EU.

Řekové dle diplomatických zdrojů dávali najevo ochotu ke kompromisu v tureckém požadavku rotujícího prezidentství ostrova, avšak to k dohodě nestačilo. Po druhé hodině ráno Guterres vyhlásil konec rozhovorů.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu přitom minulý týden pohrozil, že současná jednání jsou poslední šancí pro sjednocení ostrova.