Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory o sjednocení Kypru zkrachovaly, Turecko odmítlo stáhnout své vojáky

Kypr, ilustrační foto
Kypr, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva - Rozhovory o sjednocení etnicky rozděleného Kypru skončily po vyhrocené pozdně noční debatě neúspěšně. Na vině je podle všeho Turecko, které odmítalo ze severní části ostrova stáhnout své vojáky, což byl zásadní požadavek Řeků.

"S velkou lítostí vám oznamuji, že navzdory velké snaze a nasazení všech delegací a různých stran...byla konference o Kypru ukončena bez uzavření dohody," prohlásil šéf OSN António Guterres, který se ve čtvrtek v Ženevě pokusil přimět řeckého prezidenta Kypru Nikose Anastasiadise a lídra mezinárodně neuznané Severokyperské turecké republiky Mustafu Akinciho ke kompromisům. Jednání se zúčastnili i zástupci Británie, Řecka a Turecka, které byly takzvanými ručitelskými státy.

Hlavní překážkou se stalo stažení více než 35.000 tureckých vojáků. Na severu Kypru jsou od invaze z července 1974. Ankara je tam poslala v reakci na pokus o převrat nacionalistických kyperských Řeků. Ti chtěli připojit Kypr k Řecku. Jižní část ostrova je nyní členským státem EU.

Řekové dle diplomatických zdrojů dávali najevo ochotu ke kompromisu v tureckém požadavku rotujícího prezidentství ostrova, avšak to k dohodě nestačilo. Po druhé hodině ráno Guterres vyhlásil konec rozhovorů.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu přitom minulý týden pohrozil, že současná jednání jsou poslední šancí pro sjednocení ostrova.

Témata:  Turecko Kypr Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy