Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejský prezident Mun Če-in se chce osobně sejít s Kim Čong-unem

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in se chce sejít s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Obě země jsou od roku 1953 stále ve válečném stavu a napětí na poloostrově nyní roste kvůli raketových a jaderným testům Severní Koreje.

"Současná situace je velmi nebezpečná. Jsem připraven se sejít s předsedou Kim Čong-unem ze Severní Koreje kdykoli a kdekoli, pokud budou splněny podmínky a pokud to bude příležitost k uvolnění napětí a konfrontace na Korejském poloostrově," řekl liberální jihokorejský lídr, který nastoupil po odvolání Pak Kun-hje.

Narozdíl od ní má například méně vstřícný přístup k americkému systému protiraketové obrany THAAD.

Mun rovněž prohlásil, že by chtěl obnovit setkávání rodin z obou stran hranice či zastavit nepřátelské aktivity podél ostře střežené hranice.

Mun se ve středu vyslovil pro přísnější sankce vůči KLDR v reakci na testy mezikontinentálních balistických střel. Pchjongjang naopak považuje za provokace společná americko-korejská vojenská cvičení.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Mun Če-in Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy