reklama

V rámci záchranného programu se Kyjev snaží prosadit v parlamentu zákony, které vyvolávají kontroverze. Týkají se například zvýšení důchodového věku a zrušení zákazu prodeje půdy. "Za poslední tři roky neprodali jedinou společnost. Je čas ukázat politickou vůli a zahájit prodej některých státních podniků," prohlásil na konferenci v Londýně šéf ukrajinské mise MMF Ron van Rooden.

Ukrajina plánuje během tří let snížit účast státu ve svém bankovním sektoru na 20 ze současných 55 procent, oznámil ministr financí Oleksandr Danyljuk. Kyjev zestátnil velkou část bankovního sektoru, aby ho po odchodu mezinárodních bank udržel v chodu, a také a cílem skoncovat s korupcí a podezřelými praktikami při poskytování úvěrů.

Co se týče pozemkové reformy, MMF je ochoten Ukrajině nechat čas na řešení až do příští revize, neboť tento problém vyžaduje víc času. S tím ale tak úplně nesouhlasí ředitel EBRD pro východní Evropu Francis Malige, podle jehož názoru by Ukrajina mohla získat na úvěrech až 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč), kdyby za ně jako záruku poskytla zemědělskou půdu. Z tohoto důvodu je pozemková reforma důležitá, neboť jištění půjček úrodou takovou váhu nemá.

"Na 45 milionů hektarů zemědělské půdy na Ukrajině by i při minimálním ocenění mohlo zajistit úvěry ve výši 40 až 50 miliard dolarů," řekl Malige na konferenci.

Program hospodářské pomoci Ukrajině v objemu 17,5 miliardy dolarů (400,6 miliardy Kč) schválil MMF předloni. Země dosud obdržela asi polovinu slíbené částky. Ukrajinská ekonomika by v letošním roce podle květnové předpovědi MMF měla vykázat více než dvouprocentní růst.