Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijměte uprchlíky, nepřátelství musí skončit, nabádají novináři

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Letos se při cestě do Evropy utopilo nejméně 2000 migrantů, konstatuje editorial britského serveru The Guardian. Levicový deník nabádá, že nastal moment, aby obrozená EU ukázala jistou solidaritu.

Nejhorší námořní hřbitov

Léto představuje sezónu migrace ve Středomoří a muži, ženy a děti se ve stále větších počtech vydávají na chatrných plavidlech na cestu do Itálie, připomíná editorial. Dodává, že podle Mezinárodní organizace pro migraci se letos zatím při takovém pokusu utopilo nejméně 2000 lidí, což ještě zhoršuje dvojí přístup, ba dokonce nepřátelství zemí EU, které příliš neukazují solidaritu, když například Rakousko tento týden oznámilo, že je připraveno vyslat vojáky a tanky, aby zastavilo migranty proudící přes hranici z Itálie.

"Středomoří je již nyní nejhorší námořní hřbitov," kritizuje levicový deník. Poukazuje, že Itálie, která se ocitla na konci této migrační vlny, urgentně potřebuje větší evropskou podporu, než se jí momentálně dostává, což platí i ze strany britské vlády - Spojené království loni přiznalo azyl pouze 13 tisícům osob.   

Čísla sice nejsou tak vysoká, jako bývala, ale letošní migrační krize není o nic méně tragická a diplomaticky výbušná, uvádí The Guardian. Konstatuje, že počet lidí, kteří se zatím letos do Evropy dostali po moři, je 100 tisíc, tedy polovina loňských čísel za stejnou dobu. 80% z nich připlulo do Itálie, tamní migrační centra jsou přeplněná, italská vláda tvrdí, že situace je neúnosná a minulý týden pohrozila, že zavře své přístavy pro lodě nevládních organizací zachraňující migranty, připomíná editorial. Dodává, že Řím chce, aby další pobřežní státy - Španělsko a Francie - nabídly své přístavy příchozím.

Vzrušené jednání EU - další probíhá od čtvrtka v Tallinu - zatím přinesla jen málo konkrétní pomoci a Unie místo toho navrhuje "kodex zacházení", který by mohl omezit akce nevládní organizací, poukazuje britský server. Dodává, že nevládní organizace zuří, jelikož jejich humanitární pracovníci byli označeni za "přitažlivý faktor"; to je podle nich ukazování prstem, nikoliv řešení reálných problémů.

"Itálii jde k dobru, že v roce 2013 se stala první evropskou zení, která zahájila záchrannou operaci, Mare Nostrum. Od té doby byly pátrací a záchranné operace zmezinárodněny," píše známý deník. Kritizuje, že málo se zatím udělalo pro to, aby se "vítací úsilí" stalo skutečně celoevropským, plány na relokaci migrantů jsou spíše konceptem než realitou a do dnešního dne došlo v rámci plánu EU na přesídlení desítek tisíc osob z Itálie k přesunu pouhých 7345 lidí.  

Celoevropský, dlouhodobý problém           

Ačkoliv je italská frustrace pochopitelná, blokování humanitárních lodí není podle Guardianu dobrou odpovědí. Doporučuje příhodnější řešení, kterému brání pouze nedostatek politické vůle. "Migrační politika EU musí být přepracována. Strach z populistické reakce vede vlády ke zdráhání se vytvořit bezpečné, legální cesty, které by umožnily řádné zpracování žádostí o azyl," deklaruje levicový server s tím, že ne všichni migranti mají na azyl nárok, ale všechny žádosti o azyl je třeba spravedlivě posoudit.

Krizové řízení takových center na hranicích, i kdyby se je podařilo dostat zpět na libyjské jižní hranice, není dostatečné a přesunutí problému na libyjské pohraničníky či milice věci pouze zhorší, deklaruje editorial. Odkazuje na prohlášení Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, podle něhož pohyb migrantů do Libye neslábne, což pravděpodobně znamená, že středomořskou cestu do Evropy se pokouší využít stále více lidí.

Loňská dohoda mezi EU  a Tureckem dokázala usměrnit pohyb migrantů a uprchlíků přes Egejské moře, ale do velké míry problém pouze přesunula jinam, konstatuje The Guardian. Podle britského deníku není překvapivé, že Libye, země se třemi vládami zmítaná vnitřním chaosem, se změnila v síť nemilosrdných a mnohdy vražedných převaděčů a novým migračním ohniskem.

Rostoucí obavy středo-levicové vlády v Římě nemusejí být motivovány pouze lidskou tragédií, ale také strachem, že nekontrolovaná migrace pomůže buď krajní pravici, či populistickému Hnutí pěti hvězd posílit v příštích volbách, podotýká prestižní server. Tvrdí, že je v evropském zájmu znemožnit takový výsledek, stejně jako posílit své závazky vůči principům udělování azylu.

"To lze učinit pouze skrze koordinaci napříč EU. Migrace je dlouhodobý problém," varuje editorial. Apeluje, že během probíhající tzv. letní migrační sezóny se přísliby solidarity musí urgentně převést do akce, jelikož italský problém není pouze italský, ale také evropský.              

Témata:  EU uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy