Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko staví novou raketu, čím odpoví USA?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Washington, Moskva - Rusko i nadále posiluje svoji armádu. Podle magazínu National Interest nyní vyvíjí největší mezinárodní balistickou raketu s názvem Sarmat. A USA by se prý měly obávat.

Dave Majumdar, novinář pro magazín National Interest, ve svém komentáři uvádí, že Rusko připravuje nové balistické rakety RS-28 Sarmat. Ty mají nahradit již starší, avšak doposud největší zbraň tohoto typu R-36M2 Vojvoda.

První testy jsou připraveny již během letošního roku a Majumdar uvádí, že pokud budou úspěšné, začne je ruská armáda používat or roku 2018.

"Konkrétnější data o této raketě k dispozici nejsou, avšak to, co víme, naznačuje, že se jedná o impozantní zbraň. Měla by využívat zcela modernizované motory původní střely Vojvoda. Vážit by měla miminálně 100 tun, unese 15 termo-nukleárních hlavic a má dosah 6000 mil. Jakmile bude postavena, bude se jednat o největší mezinárovní balistickou raketu," popisuje Majumdar.

Navržen prý byl s cílem překonat protiraketovou obranu pomocí kombinace klamných cílů, rychlosti a řady protiopatření. A jak na to reaguje americká armáda? Novinář uvádí, že ačkoliv se snaží modernizovat, proti podobným zbraním prý obranu nemají, neboť ani jejich nové rakety se nemohou se Sarmatem srovnávat. "Potřebujeme nové rakety na obranu proti Rusku i Číně a jejich zlepšujícímu se arzenálu, avšak není pravděpodobné, že armáda přijde s něčím tak veklým či těžkým, jako je tato ruská zbraň," upozorňuje.

Témata:  Rusko Ruská armáda USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy