Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hofer? Něco jako Zeman, rozpovídal se Schwarzenberg o volbách v Rakousku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Rakousko má za sebou první kolo prezidentské volby a pomalu se připravuje na kolo druhé. Tam se překvapivě nedostali zástupci vládnoucí koalice, ale zástupce zelených a svobodných. Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se voliči naštvali a chtěli tradiční strany vytrestat.

Schwarzenberg na sociálních sítích zveřejnil svůj komentář, ve kterém připomíná, že oba dva kandidáti dříve velikých, dnes středně velkých demokratických stran, rakouské strany lidové a rakouské strany sociálně demokratické, propadli.

„Obě měly počestné a ctihodné kandidáty, Andreas Khol, kandidát lidovců, je velký odborník na ústavní právo a Rudolf Hundstorfer, kandidát sociální demokracie, byl dlouholetý vážený zástupce odborů. Věcně proti nim žádné velké námitky nebyly, ale naprosto propadli, protože reprezentovali rakouský systém velké koalice, který zcela ustrnul," myslí si někdejší šéf TOP 09.

Rakousko už podle něj není nějakou dobu schopno větších a důsledných reforem, proto tamní hospodářství klopýtá. „Také reformy státní struktury se nehnou z místa, což Rakušany právem štve. Obě koaliční strany, místo aby společně dosáhly větších cílů, se navzájem blokují a tento neutěšený stav už trvá několik let. Měl jsem možnost pozorovat rakouské vlády od padesátých let a taky jsem znal jejich kancléře, u nás bychom řekli ministerské předsedy, ale tak slabé představení, jako se odehrává teď ve Vídni, nepamatuji. Tudíž se voliči naštvali a chtěli tyto strany vytrestat," hodnotí situaci u našeho souseda Schwarzenberg.

I proto se podle něj do druhého kola dostali kandidáti jiných stran. „Jeden je Alexander van der Bellen, respektovaná osoba z prostředí Zelených, dlouholetý poslanec a vysokoškolský učitel. Druhým je soudce doktor Norbert Hofer, za stranu Svobodomyslných. U nás byla tato strana nejznámější za doby jejich zesnulého předsedy Jörga Haidera," shrnuje.

S ohledem na to, že přívrženci lidovců a sociálních demokratů jsou konzervativní, je podle něj pravděpodobné, že zvítězí Hofer, protože zelení nebudou právě pro tyto voliče přijatelní. „Kandidát na prezidenta dr. Hofer v posledních týdnech překvapil tím, jak plánuje vykonávat prezidentský úřad, což velice připomíná slova a činy našeho prezidenta," myslí si politik.

I přesto, že se strany svobodných se ozývají hlasy velice xenofobní, nejde podle něj partaj nazývat nacistickou. „V myšlenkových pochodech se spíše podobá názorům našich prezidentů Klause a Zemana, hlavně když se podívám na jejich výroky v posledních letech. Strana Svobodomyslných v Rakousku káže názory, které jsou s nimi v naprostém souladu, a přiznejme, má s tím taky velký úspěch. Protievropské, xenofobní a dosti demagogické argumenty a obdiv k prezidentu Ruské federace Putinovi, spojuje tyto na první pohled dosti odlišné strany a názorové proudy," píše Schwarzenberg.

Rakousko podle něj dlouho chtělo vzbudit dojem, že patří k západní Evropě jako Švýcarsko, Belgie či Holandsko a že nemá mnoho společného se svými sousedy ze severu a z východu. „Prokazuje, že je ovlivněno stejným duchovním dědictvím. K představitelům střední Evropy, Orbánovi, Zemanovi, Klausovi a Ficovi, se připojí, zdá se, také budoucí rakouský prezident Hofer. So, welcome in the club," uvítal čestný předseda TOP 09 Hofera ve skupině východoevropských lídrů.

Témata:  Karel Schwarzenberg Rakousko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy