Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společnost Apple postaví v Dánsku další datové centrum

Apple
Apple
Foto: Pixabay

Kodaň - Americká společnost Apple Inc. hodlá na jihu Dánska vybudovat druhé datové centrum, které bude využívat výhradně obnovitelné zdroje. Provoz by mělo zahájit v druhé polovině roku 2019. Zaměří se na internetové služby Applu v Evropě, včetně obchodů iTunes, App Store a služeb iMessage, Maps a Siri.

Agentuře Reuters to dnes řekla mluvčí firmy. Podle dánských médií společnost do projektu ve městě Aabenraa na jihu země investuje kolem šesti miliard dánských korun (21 miliard Kč).

První datové centrum Applu v Dánsku za 850 milionů eur (22 miliard Kč) má být otevřeno letos ve Viborgu na západě země. Jak uvedl server appleinsider, centrum bude "zachycovat" teplo, které bude vycházet z jejích zařízení, a dodávat ho do dánské teplovodní sítě.

Oplátkou bude dostávat teplo z tamního systému využívajícího k výrobě energie metan.

Apple připravuje od roku 2015 výstavbu datového centra v Evropě také v Irsku, ve městě Athenry. V současné době je projekt ve fázi soudního přezkoumání.

Témata:  Apple Dánsko ekonomika

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy