reklama

Následky odchodu z EU

Lewis kritizuje článek, který vydali bývalí ředitelé britských zpravodajských služeb MI5 a MI6, ve kterém varují, že odchod z EU by pro zemi představoval bezpečnostní riziko.

Lewis uvádí, že k podobným vyjádřením došlo i v minulosti, mnohdy ale lidé, kteří je vydávali, se za ně nebyli ochotni se postavit a někdy i přiznali, že byli donuceni podepsat se pod něco, co neodpovídalo zcela jejich názorům.

Podle Lewise právě proto John Sawers, bývalý ředitel MI6, vydal prohlášení, že spolu s bývalým ředitelem MI5 „nekoordinovali svou intervenci s Downing Street". Ačkoliv Lewis uvádí, že jim „samozřejmě věří", dodává, že jen před měsícem mu lord Evans, bývalý ředitel MI5, soukromě sdělil, že odchodem z EU vazby VB na zpravodajské agentury v zahraničí nijak neutrpí.

Poukazuje také na březnové vyjádření dalšího bývalého šéfa MI6, Richarda Dearlovea," který napsal, že „pravda o Brexitu z pohledu národní bezpečnosti je, že cena pro Británii by byla malá".

Úspěch NATO, selhání EU?

„Ale skutečnost je taková, že jakékoliv omezené výhody a nevýhody Brexitu v oblasti domácí bezpečnosti musí být viděny jako podružné značné hrozbě pro mír v Evropě, kterou představuje fixace EU na společnou zahraniční a obrannou politiku pro všechny své členy, včetně Velké Británie," varuje Lewis.

Podle něj snahy EU o vytvoření vlastní zahraniční politiky a armády vedou k riziku, že se celá oblast vrátí do stavu, v jakém byla před vznikem NATO.

„Ostatně, proč je NATO nejúspěšnější vojenskou aliancí v historii? Odpověď je jasná: díky zastrašujícímu efektu členství USA," vysvětluje a dodává, že v případě vyhlášení války by tak nepřítel Evropy musel počítat s okamžitým vstupem USA do konfliktu.

Ukrajina a EU

Chybou by podle něj bylo i začlenění Ukrajiny do západního světa ve stavu, v jakém se nyní nachází. „Je to těžce rozpolcená země, jejíž nejlepší šance, jak se udržet pohromadě, je zůstat externě nezávislou a vnitřně se decentralizovat. Ale neobratnou snahou integrovat celou Ukrajinu do západního světa pomocí jeho federalizačních technik (v tomto případě ‚asociační dohodou' EU) dal Brusel Putinovi záminku pro vojenskou intervenci," tvrdí Lewis.

EU se tak podle něj „snaží napodobovat NATO, ale bez zastrašující síly Američanů. Tím, že se EU snaží jednat jako samostatná evropská entita, znovu oživuje veškerá stará rizika spadnutí do vojenského konfliktu, kdy USA nebudou mít žádný důvod jednat."

Za nesmyslné Lewis pokládá tvrzení, že jen díky EU mezi členskými státy nehrozí konflikt. „Neexistuje žádné riziko, že země Západní Evropy spolu půjdou do války, dokud zůstanou svobodné, demokratické a ústavní," dodává.