Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová válka na obzoru? Saúdská Arábie a Irán se snaží získat moc v regionu

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Rijád, Teherán - Saúdská Arábie a Írán mají mnoho společného. Nyní jsou však oficiálními nepřáteli. Obě země se snaží získat moc v regionu, zatímco Amerika se stahuje.

Deník Spiegel uvedl, že situace na Blízkém východě a vztah mezi Saúdskou Arábií a Íránem se dá považovat za novou Studenou válku. Saúdská Arábie je zastáncem většinového sunnitského islámu, Írán je veden šíity. Obě země se snaží získat nadvládu nad regionem. Otázkou však prý zůstává, na čí straně jsou Američané.

Deník připomíná například návštěvu amerického prezidenta Obamy, kterého v Rijádu přivítal guvernér města místo saúdského krále. To mělo být prý ukázkou, že nejsou spokojeni.

Situace je zde neklidná. Válka v Sýrii, konflitky v Iráku či Jemenu a křehké příměří v Libanonu či Bahrajnu. To vše pro Evropu znamenalo rozpoutání migrační krize a příchod milionů uprchlíků. Je otázkou, jak se bude dál vyvíjet a jaké bude mít důsledky.

"Avšak situaci sledují i američané, spojenci obou těchto znepřátelených zemí. Dříve se zde vojensky zapojovali, avšak současný trend ukazuje, že by raději Blízký východ opustili," popisuje Spiegel. A důsledkem je prý právě vztah mezi Saúdskou Arábií a Íránem, který nyní se Západem vyjednává.

I to by prý mohl být důvod, proč v tajemném království roste počet poprav šíitských muslimů a proč se zapojili do konfliktu v Jemenu. "Ukazuje to, že Arábie cítí tlak ze strany Íránu a provokuje konflikt i ve své vlastní zemi. Zvolili nebezpečnou ostrou odpověď," komentuje situaci deník. A Írán na to také reaguje a volí útočnou zahraniční politiku.

Obě země se prý snaží získat větší vliv a jejich vládci to dělají pomocí náboženství. V obou zemích také řeší problém konfliktu mezi reformátory a konzervativci. Jsou nepřátelé, avšak náhled to tamější společnosti podle Spieglu ukazuje, že čelí podobným výzvám. 

Témata:  Saúdská Arábie Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.