Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rezignace kancléře Faymana? Je to varování i pro Merkelovou, píše tisk

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín/Vídeň - Rakouský a německý tisk dnes analyzuje nečekanou rezignaci rakouského kancléře Wernera Faymanna. Berlín politickou krizi ve Vídni bedlivě sleduje. Situace může mít vliv i na vládu Angely Merkelové.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) soudí, že Faymann začal ztrácet důvěryhodnost, když se začaly měnit jeho postoje k migraci. "Nejprve Faymann podporoval (německou) kancléřku (Angelu) Merkelovou a nechtěl zavřít rakouskou hranici. Když se počet uprchlíků stále zvětšoval, začal uzavření hranic podporovat, aniž by Merkelovou předem informoval," napsal list.

Podle FAZ se Faymann dostal do situace, kdy jen sledoval témata, která nastolovala populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

"Místo aby se (Faymann) jasně vymezil proti FPÖ, postaral se svou radikální otočkou v uprchlické politice o zmatek. Tak se nedá vést země ani strana," napsal list Süddeutsche Zeitung. Podle něj se navíc v prvním kole prezidentských voleb, v němž kandidáti vládních stran propadli, ukázalo, že i když vláda přistoupí na rétoriku populistických stran, voliči dají přednost originálu, tedy FPÖ.

FAZ také upozorňuje, že Rakušané už byli unavení dlouhou vládou velké koalice sociální demokracie (SPÖ) a lidovců (ÖVP), která jen s krátkými přestávkami trvá od konce druhé světové války.

Podobně hodnotí situaci i deník Tagesspiegel a varuje, že Německo se může dostat do podobné situace. "V Rakousku je rozšířený pocit, že ti nahoře si bez ohledu na cokoli stejně vždy dělají, co chtějí, nebo nedělají nic. A že je jedno, koho člověk volí. Tento pocit smetl Wernera Faymanna," uvedl list. "Tak daleko to v Německu ještě nedošlo. Ale to, co pomáhá k vzestupu AfD (pravicově populistické Alternativě pro Německo), není nic jiného než to, co tolik posílilo FPÖ," napsal deník.

Odchod kancléře Faymanna přináší Rakousku "úlevu", napsal v komentáři rakouský deník Die Presse.

SPÖ tím ale vyřešila jen jediný z mnoha svých problémů, komentuje Der Standard. "Faymann, jehož éra se vyznačovala neustálým kličkováním, zanechává svou stranu rozdělenou a hluboce znejistěnou," píše list. Jedním z velkých témat, které stranu rozštěpily, byla podle tisku uprchlická krize.

"Za ironii osudu" označil list Der Standard fakt, že Faymann oznámil svůj odchod 9. května, na Den Evropy, který je jedním ze symbolů evropské integrace. Faymann se přitom ve své funkci změnil z "eurocynika" na spolehlivého partnera v EU. Příliš často ale podle komentáře listu podléhal populismu a občanům málo vysvětloval komplexnost současného světa.

"Nový šéf SPÖ - nechce-li předčasné volby, což se nedá očekávat - bude muset svůj kabinet přebudovat a vyslat jasný signál, že nastane změna," soudí Die Presse, Nástupcem odcházejícího kancléře by měl být manažer a nikoli stranický funkcionář, neboť Rakousko stojí před "bolestivou" fází své existence.

Podle většiny rakouských novin je nejnadějnějším kandidátem na funkci kancléře generální ředitel rakouských drah (ÖBB) Christian Kern, pragmatik, který by mohl svými manažerskými schopnosti SPÖ znovu dostat na vrchol. Bez šancí nejsou prý ale ani Gerhard Zeiler, někdejší generální ředitel televizních stanic ORF a RTL, a bývalá manažerka firmy Siemens Brigitte Edererová.

Jisté je podle listu Kurier jediné: předčasné volby v tomto okamžiku Rakousko nečekají. "Volby nyní v SPÖ ani v (koaliční) ÖVP nechce nikdo, kdo má zdravý rozum," dodává v komentáři.

Témata:  Rakousko Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy