Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár v hotelu Rossija: Při jedné z nejhorších ruských katastrof umírali i hasiči

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskevský hotel Rossija byl chloubou sovětských komunistů a dostat se do něj znamenalo dosáhnout úspěchu na cestě po stranickém žebříčku. Hotel byl navíc kdysi největším na světě - a až do demolice v roce 2006 byl stále evropskou jedničkou. Horší časy megalomanského hotelu stojícího jen 200 metrů od Rudého náměstí odstartoval požár, při kterém 25. února 1977 zahynulo 42 hotelových hostů a hasičů.

Požár tehdy poničil velkou část hotelu a jeho následky byly děsivé, protože projektanti použili v hojné míře vysoce hořlavé a toxické materiály. Záchranné práce byly chaotické, mnoho lidí zahynulo jen kvůli nedostatečnému vybavení hasičů.

Oficiální místa ale o požáru informovala v duchu doby. "Technická porucha ve strojové části výtahového oddělení. Odtud se oheň přenesl do horních pater severní části hotelu," tak znělo strohé oficiální oznámení příčin požáru. Všechno údajně zavinil opilý montér.

V západních médiích a později i v ruské v literatuře se ale objevily zprávy, že požár byl důsledkem boje dvou skupin organizovaného zločinu kvůli dělbě příjmů z ilegálních sázek na koňských dostizích. Jedna ze skupin sídlící v hotelu měla být původně jen "zastrašena", žháři však nebezpečí živlu podcenili.

Tuto teorii podporuje podle některých historiků i fakt, že požár se rozhořel na více místech najednou, což u ohně způsobeného technickou závadou není příliš pravděpodobné.

Hotel Rossija vyrostl v 60. letech na prázdném místě nedaleko Rudého náměstí, kde měl původně stát osmý a největší ze stalinských moskevských mrakodrapů. Jeho výstavbě zabránila diktátorova smrt, hotové základy ale posloužily hotelu.

Obě stavby navrhoval stejný architekt Dmitrij Čečulin, který tak vyřešil problém, kde ubytovávat obrovský počet delegátů sjezdů, kteří se do Moskvy sjížděli z celého Sovětského svazu. Dnes na místě hotelu vzniká park.

Témata:  Rusko katastrofy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy