Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise připravuje nový plán pro migranty. Budou se fotit i obličeje?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn/Brusel – Na migranty, kteří se po zaregistrování doslova ztrácí v Evropě, si chce podle britského serveru The Express posvítit Evropská komise. Podle ní by mohly být obličeje uprchlíků zaneseny do systému stejně jako otisky prstů.

Migranti mizí v Evropě takovou rychlostí, že Evropská komise chce vynaložit v přepočtu asi 820 milionů korun z kapes daňových poplatníků na technologii rozpoznávání obličeje, pomocí ní by měli být migranti lépe sledováni.

Jen německé úřady ztratily přehled o 130 tisících migrantech, což je asi 10 procent všech uprchlíků v zemi, Do databáze by měly být zahrnuty už děti od šesti let, hranice se tak zřejmě posune ze stávajících 14 let.

Podle návrhu by navíc měly být údaje shromažďovány namísto dosavadních 18 měsíců až 5 let. Úřady by si tak měly snáze udržet přehled o tom, kam se tito lidé stěhují a kde se pohybují.

Jednalo by se o rozšíření databáze Eurodac, která shromažďuje otisků prstů pro identifikaci žadatelů o azyl i těch, kteří hranici překročí nelegálně. Eurodac byl vytvořen podporu dublinského systému. Zatím však není známo, kdy bude technologie připravena k použití, podle listu to může být až v roce 2020.

Komise hlasitě kritizovala současná pravidla pro omezování shromažďování údajů žadatele o azyl. Členské státy EU nemohou podle listu kontrovat otisky prstů zadržených migrantů, kteří nemají žádný pobytový status a ještě nepodali žádost. Komise doufá, že nová technologie dostane celou migraci pod kontrolou.

Témata:  uprchlíci Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy