Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život mimo tábor? Pro uprchlíky mnohem horší, varuje deník

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara/Londýn – Uprchlické tábory jsou často kritizovány jako nehumánní či jako zbytečně izolující. Britský deník The Guardian ale varuje, že situace mimo tábory je pro uprchlíky mnohdy ještě horší.

Tábory se mění ve vězení

Deník uvádí, že v roce 2014 Úřad Vysokého komisaře OSN (UNHCR) pro uprchlíky uznal, že uprchlíci v uprchlických táborech často nechtějí žít a ty se často mění spíše ve vězení. „Tábory by se měly stát výjimkou a při nejbližší možné příležitosti by vždy měly být vyřazeny v provozu," uvedl UNHCR.

Nyní ale podle deníku kritická situace ohledně syrských uprchlíků v Turecku ohledně této politiky zvedla vlnu pochybností. „Více než 2,7 milionů uprchlíků potřebuje pomoc, ale humanitární organizace se k většině z nich nemohou dostat," varuje.

„Posílat uprchlíky na ulici, aby se o sebe postarali, může být z dlouhodobého hlediska to nejlepší. Ale pokud je humanitární organizace nemohou najít, jak se o tom můžeme přesvědčit? Je to základní problém, který zatím nikdo nevyřešil," upozorňuje dále deník.

Zoufalí uprchlíci

Podotýká, že v současnosti většina uprchlíků na světě v táborech nežije – více než polovina z nich žije v městech nebo na venkově; často i nelegálně, jako je tomu například v Keni.

Vyslání uprchlíků do měst také, jak deník připomíná, automaticky neznamená, že se jim podaří najít práci a začlenit se do života. Často navíc ani pracovat legálně nemohou, takže se někdy uchylují k nelegálním zaměstnáním.

To podle deníku například v Turecku někdy znamená, že zoufalé rodiny posílají pracovat své děti, jelikož je nemohou ani poslat do školy.

„Odsouzení uprchlíků k životům v táboře je kruté břímě; izoluje lidi od skutečného světa. Tábory jsou navíc velmi nákladné. Ale alternativa je možná ještě horší. Uprchlíci mimo tábory jsou neviditelní, nevysledovatelní a zoufale potřebují pomoc."

„Jak válka v Sýrii pokračuje, budoucnost městských uprchlíků v Turecku vypadá bledě. Počet uprchlíků na světě je vyšší, než jaký byl v minulých desetiletích, a každým rokem dál roste. Pokud je umisťování uprchlíků mimo tábory skutečně tím, co je pro ně nejlepší, tak proč se jim nedaří lépe?" uzavírá deník.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy