Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína odmítá vypustit informace o umírajícím disidentovi

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čína čelí stále většímu tlaku, aby umožnila politickému vězni Liou Siao-poovi opustit zemi a svěřit se do péče zahraničních lékařů. Komunistická vláda se brání svou obvyklou taktikou - přísě kontroluje informace.

Při vyhledávání Liouova jména na největším čínském internetovém vyhledávači Baidu se uživatelům od února neobjevují žádné výsledky. Stejně je tomu u hledání na sociální síti WeChat.

V čínsky psaných médiích také nejsou o případu téměř žádné zprávy. Úřady nicméně umožnily zveřejnění videozáznamu z nemocnice, který zachycuje dva zahraniční lékaře nad disidentovým lůžkem, jak ujišťují Liouovu manželku, že lékařský tým sestavený čínskou vládou dělá v péči o jejího muže "maximum".

Video mělo podle všeho ukázat, že Peking se snaží poskytnout pacientovi co nejlepší péči. Německá ambasáda ale tento krok kritizovala s tím, že videonahrávka porušuje lékařské tajemství a že péči o Liou Siao-poa ve skutečnosti řídí čínská bezpečnostní služba.

Podle agentury AP videonahrávka z nemocnice úmyslně publikovaná čínskými úřady připomíná dřívější video z června, kdy byla oznámena Liouova diagnóza. Liou je na ní ve věznici zachycen, jak hraje badminton s vězeňským dozorcem a povídá si při návštěvě se svou manželkou. Nahrávka měla očividně demonstrovat dobré podmínky v káznici, kde si Liou odpykával od roku 2009 jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci.

Čína má v Liouově případu těžké rozhodování

Pokud by disident odjel do zahraničí, mohl by v posledních dnech svého života vystoupit s kritikou Pekingu a být v centru pozornosti světových médií. Jestliže Lioua čínské úřady ponechají nadále pod přísnou kontrolou a on v této situace zemře, poškodí to obraz čínské komunistické strany a může to vyvolat nežádoucí srovnání s nacistickým Německem.

Liouovi stoupenci totiž připodobnili jeho případ k osudu aktivisty Carla von Ossietzkého, který dostal Nobelovu cenu za mír v roce 1935, když byl držen v německém vězeňském táboře, a nakonec podlehl tuberkulóze, pod dohledem tajné policie.

V anglických vydáních čínských novin se objevilo několik strohých zpráv o Liouovi, které většinou kritizovaly "politizování případu". "Lidé, kteří požadují léčbu Lioua v cizině, tak pravděpodobně činí z politických důvodů," napsal v úterý v úvodníku list Global Times. "Liouova rakovina nesmí být politizována," uvedl deník.

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang v úterý k Liouově případu řekl, že Čína doufá, že ostatní země budou "respektovat její právní suverenitu a nebudou tohoto jednotlivého případu zneužívat k vměšování se do vnitřních záležitostí Číny".

Témata:  Čína internet cenzura Lio Siao-poe

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy