reklama

Prezident USA Donald Trump obchod Číny s KLDR, který podle něj v prvním čtvrtletí vzrostl o 40 procent, odsoudil a vyjádřil pochybnosti, zda je Peking v reakcích na kroky severokorejského režimu světu nápomocen.

Hodnota obchodu Číny a KLDR se letos zvýšila na 2,55 miliardy dolarů (58 miliard Kč). Hodnota dovozu klesla o 13,2 procenta na 880 milionů dolarů, hodnota vývozu naopak o 29,1 procenta vzrostla a dosáhla 2,55 miliardy USD.

Čína uvedla, že sankce OSN uvalené na KLDR plně dodržuje a že na "normálním" obchodu s Pchjongjangem není nic špatného, když se to týká oblastí, kterých se sankce netýkají. Podle celního úřadu v čínském vývozu dominují textilní výrobky a další na práci náročná produkce, která na seznamu OSN nefiguruje.

"Jako sousedské země udržují Čína a Severní Korea normální obchodní vztahy," uvedl mluvčí úřadu. Poukázal na to, že zboží pro obyvatelstvo a produkty na humanitární účely sankcím nepodléhají. Z údajů za první pololetí podle něj nevyplývá, že Čína rezoluci OSN nedodržuje, protože dovoz z KLDR od března každý měsíc klesá.

Čínský státní list Global Times pak napsal, že "nečekaný" skok obchodu mezi Čínou a Severní Koreou jen zastírá klesající trend.