reklama

Více než třetina z 206 milionů obyvatel Brazílie nemá přístup ke stálé dodávce vody a těmto lidem mnohdy nezbývá než vodu pro domácí užití nabírat do improvizovaných nádrží. Pokud nejsou nádrže uzavřené, mohou se v nich množit komáři, potažmo nemoci, které přenášejí.

Brazilské úřady uvedly, že se snaží hygienické podmínky, zejména u městské chudiny ve slumech a favelách, zlepšit, ale hospodářská recese a neklidná politická situace zbrzdily vládní investice.

V roce 2015 bylo na chudém severovýchodě Brazílie, kde virus udeřil nejsilněji, napojeno k systému odpadních vod pouhých 25 procent obyvatelstva, uvedla organizace HRW. "Virus zika má svůj historický kontext... zasahuje hlavně periferii a zejména mladé ženy s tmavou barvou pleti," řekl zástupce Populačního fondu OSN.

Výzkumnice organizace Human Rights Watch (HRW) Amanda Klasingová zdůraznila, že také další země by měly přijmout kroky k odstranění příčin nákazy, pokud se chtějí vyhnout podobné epidemii, jaká zasáhla Brazílii. "Ostatní země zasažené virem zika by měly uznat, že k rychlému šíření a dopadu viru mohou přispívat problémy spojené s lidskými právy," uvedla dnes Klasingová.