Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká loď proplula kolem sporného ostrova. Takto zareagovala Čína

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. NAVY

Peking/Wahington - Poblíž sporného ostrova v Jihočínském moři dnes proplula loď námořnictva USA. Peking už dal najevo značnou nelibost, Washington podle něj region destabilizuje.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Bill Urban uvedl, že torpédoborec William P. Lawrence vybavený naváděnými střelami proplul v dosahu 12 námořních mil od útesu Fiery Cross. Na něm vystavěla Čína mimo jiné 3000 metrů dlouhou ranvej.

"Podnikli jsme operaci uplatňující svobodu plavby, abychom zpochybnili přehnané námořní nároky Číny, Tchaj-wanu a Vietnamu, které se snaží omezovat práva na lodní dopravu v oblasti Jihočínského moře," dodal Urban.

"Tato akce americké strany ohrozila svrchovanost Číny a její bezpečnostní zájmy, vystavila nebezpečí osazenstvo a zařízení útesu a narušila mír a stabilitu v regionu," reagoval dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se pravděpodobně nacházejí velké zásoby ropy a zemního plynu.

Témata:  U.S. Navy Čína USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy