reklama

Ačkloliv bylo vyjednáno příměří zbraní, v Sýrii i nadále umírají civilisté. Během posledních týdnů vojenské jednotky prezidenta Bašára Asada zaútočily na uprchlický tábor poblíž tureckých hranic či nemocnici v Aleppu. Zahynulo téměř 280 lidí, včetně posledního dětského lékaře v zemi.

Americký ministr zahraničí, John Kerry, útoky ostře odsoudil, avšak Sonali Kolhatkarová, producentka rozhlasového pořadu rádia Pacifica s názvem Povstání a ředitelka organizace Mise afghánských žen, jeho slova komentující poslední útoky v Sýrii považuje za pokrytecké.

Připomíná, že na konci loňského roku zaútočila americká letadla na afghánskou nemocnici, kde zahynul podobný počet lidí jako v Sýrii. Personál a vedení nemocnice to prý označilo za záměrný útok a válečný zločin. "A zatímco Kerry kritizoval Asadův režim, vyřetřování Pentagonu bylo uzavřeno s tím, že nedošlo k válečnému zločinu a došlo k méně závažným porušením," popisuje ve svém komentáři pro CommonDreams.

Nerozpakuje se tak srovnat armádu USA a Sýrie. "Zatímco Asad bojuje ve své zemi, USA bombarduje a zabíjí v cizích státech. Snahy odlišit se od syrské vlády jsou směšné,"  zlobí se.

Dodává, že novinky z Afghanistánu, Iráku či Libye dokazují katastrofický dopad amerikou vedené války. A nepomůže prý ani fakt, že se snaží vynaložit miliony dolarů na výstavbu škol. "Kancelář zvláštního inspektora pro obnovu afhanistánu (SIGAR) uvádí, že poskytli 760 milionů dolarů, avšak nejsou schopni dopátrat, jak byly peníze utraceny a zda byl dosažen cíl obnovy tamních škol. Bylo to přitom považováno za jednu z hlavních iniciativ proti Tálibanu a oni nejsou schopni zjistit, zda byli úspěšní. Podle všeho to tak nebylo. Navíc Islámský stát v zemi získává podporu a několik škol již zavřel," komentuje situaci Kolhatkarová. 

A daleko od klidu má i situace v Iráku, kde nedávno stovky lidí protestovali proti vládě nebo v Libyi, kde panuje chaoz a IS nabírá na síle. "A na Blízkém východě americké bomby padají dál. Uprchlíci mnoha národností, jejichž země USA zničily, nyní prchají po milionech, jiní umírají ve válce. Je to krev, kterou mají na rukou američané," uzavírá.