Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký režisér natočil film o úspěšném puči a vyvraždění Erdoganovy rodiny, byl zatčen

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - V Turecku byl dnes zatčen režisér Ali Avci, který natočil film o prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi a tento týden má být do kin uveden jeho nový film Probuzení. Je podezřelý ze spojenectví s duchovním Fethullahem Gülenem, jemuž Ankara přičítá zosnování loňského neúspěšného puče.

Z upoutávky je patrné, že ve snímku pučisté uspěli a Erdoganova rodina byla povražděna. V poslední scéně je vidět Erdogan, který má ke spánku přitisknutou pistoli.

Podle tureckých sdělovacích prostředků byl spolu s Avcim zatčen také muž podezřívaný z toho, že měl k dispozici komunikační aplikaci, jakou používají lidé z okruhu Gülena.

Podle turecké agentury Anadolu přišli policisté do Avciho domu, kde našli také druhého, hledaného muže. Při domovního prohlídce se druhý muž snažil uprchnout. Policie pak oba zadržela a převezla na stanici.

V Turecku si tento týden připomínají první výročí neúspěšného pokusu o Erdoganovo svržení. Od loňského července pak skončilo v žalářích na 50.000 osob a o práci buď přišlo, nebo bylo suspendováno 150.000 osob.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan filmy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy