Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová generace bojového letounu? Německo a Francie chtějí spolupracovat na jeho výrobě

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Německá a francouzská vláda dnes měly společné zasedání v Paříži. Kancléřka Angela Merkelová prohlásil, že obě země vytvoří novou generaci evropského bojového letounu. Harmonogram vývoje by měl být předložen do poloviny roku 2018. Kvůli uprchlické krizi se řešila také situace v Africe.

Po vládním zasedání zveřejnil Elysejský palác dokument, podle kterého Paříž s Berlínem chtějí nahradit stávající letky nadzvukových vojenských letadel novou generací společné evropské stíhačky. Výzbroj obou zemí v této oblasti se liší, zatímco Německo využívá evropské stroje Eurofighter, Francie kvůli neshodám v tomto projektu vyvinula vlastní nadzvukový letoun Rafale.

Zmíněný dokument rovněž informuje o chystaném vývoji nové generace bojového vrtulníku Tiger a o novém bojovém systému, který by podle analytiků mohl zahrnovat pilotované i bezpilotní prostředky.

Součástí tématu bezpečnosti byla i diskuse o Africe, které je podle Macrona i Merkelové nutné věnovat zvýšené úsilí, neboť tento kontinent je jedním ze zdrojů migrace. Merkelová poznamenala, že ekonomická situace v Africe není dobrá, což vede k touze Afričanů odejít do Evropy. Macron zase hovořil o významu posílení afrických vojenských kapacit, konkrétně pak v oblasti Sahelu, kde operují radikální islámské organizace.

Kancléřka dále novinářům sdělila, že chce vdechnout nový život do francouzsko-německého vztahu s cílem reformovat Evropskou unii. Francie a Německo jsou obecně považovány za motor unijní integrace. "Myslím, že jsme krátce poté, co zde nastoupila nová vláda, ukázali, že jsme připraveni dodat francouzsko-německým vztahům nový elán," řekla Merkelová. Dodala, že se s Macronem shodla na nutnosti stabilizace a dalšího rozvoje eurozóny.

Témata:  Angela Merkelová Francie Německo Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy