Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson krizi kolem Katarunevyřešil, novinářům odmítl odpovědět na otázky

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Dauhá - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes ukončil čtyřdenní jednání v zemích oblasti Perského zálivu. Katarskou kriti se mu podle agentury AFP vyřešit nepodařilo. Spojené arabské emiráty se opět obuly do televize Al-Džazíra.

Tillerson se postupně sešel se svými resortními protějšky ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu i Egypta, tedy s ministry ze zemí, které 5. června vypověděly s Katarem diplomatické styky a zavedly hospodářské sankce. Vedla je k tomu politika Kataru, který podle nich podporuje některé teroristické skupiny a sbližuje se s Íránem. Katar ale obvinění popírá.

Tillerson po dnešním setkání s katarským emírem šajchem Tamimem bin Hamadem Sáním odmítl odpovídat na otázky novinářů. Emírův bratr šajch Muhammad bin Hamad Sání se s Tillersonem na letišti rozloučil podle agentury Reuters slovy: "Doufejme, že se příště uvidíme za lepších okolností."

Jak připomněla agentura AP, jediným úspěchem Tillersonovy cesty je dohoda, kterou uzavřel spolu s Katarem a která předpokládá spolupráci při potírání financování teroristů.

Mezi 13 požadavky vůči Kataru je na předním místě uzavření televize Al-Džazíra, proti čemuž vznesl v červnu námitky i Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Ministerstvo zahraničí SAE k tomu nyní vydalo stanovisko, v němž zdůrazňuje, že "svobodu slova nelze zneužívat k ospravedlňování a propagaci extremismu".

Jako příklad je uvedeno zpravodajství televize z února 2008, které následovalo po zveřejnění karikatury proroka Mohameda. Televize tehdy odvysílala vyjádření mluvčího ozbrojeného křídla palestinské radikální organizace Výbory lidového odporu. Mluvčí vyzval muslimy, aby "vypálili redakce novin, které urazily Proroka, a uspořádali na ně pumové útoky, aby létaly části lidských těl".

Jako příklad práce Al-Džazíry z poslední doby ministerstvo SAE uvádí doznání matky a sestry jednoho z pachatelů nedávného teroristického útoku v Londýně Youssefa Zaghby. Obě řekly, že se Zaghba radikalizoval při sledování Al-Džazíry.

Úřad SAE také poukázal na to, že se televize podílí na podněcování antisemitismu, když odvysílala kázání někdejšího duchovního vůdce Muslimského bratrstva. Júsuf Karadáví v něm oslavoval Adolfa Hitlera a o holokaustu hovořil jako o "božském trestu".

Témata:  Katar TV Al-Jazeera Spojené arabské emiráty Rex Tillerson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy