reklama

Dohoda o volném obchodu mezi oběma zeměmi je známá pod zkratkou KORUS a začala platit před pěti lety. „Je to příšerná dohoda a my vyjednáme její novou podobu, nebo ji zrušíme," prohlásil Trump v dubnovém rozhovoru s agenturou Reuters.

Lighthizer navrhl, aby se příští měsíc konala schůzka, která by tato jednání odstartovala. Mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí dnes uvedl, že Soul tento návrh zvažuje.

Dohoda byla uzavřena ještě za minulé americké administrativy, tehdejší prezident Barack Obama sliboval, že dohoda povede k růstu amerického exportu do Jižní Koreje. „Od vstupu dohody v platnost se náš obchodní deficit s Jižní Koreou zdvojnásobil, zatímco vývoz amerického zboží klesl," upozornil Lighthizer. „To se dost liší od toho, co Američanům tvrdila předchozí administrativa, když prosazovala schválení této dohody," dodal.

Mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí v dnešní reakci na požadavek USA uvedl, že o revizi dohody by se mělo uvažovat pouze v případě, že na potřebě změn se shodnou obě strany. Dodal, že není jasné, zda je dohoda příčinou rostoucí obchodní nerovnováhy mezi Jižní Koreou a USA.