reklama

Ministerstvo vnitra oznámilo, že v prvních šesti měsících roku 2017 byl azyl udělen celkem 90,389 lidem. Očekává se, že do Německa letos dorazí celkem 180.000 přistěhovalců – tedy pouhý zlomek téměř milionu lidí, kteří do Německa přišli v roce 2015.

List Die Welt uvádí, že s ohledem na náklady na bydlení, sociální péči, vzdělávání, integraci a trestnou činnost bude situace pro poplatníky mnohem náročnější, než oficiální údaje ukazují, protože neberou v úvahu migranty, kteří budou přímo letecky dopraveni do Německa jako v rámci pravidel pro sloučení rodin.

Podle odhadů spolkového ministerstva zahraničí by těchto lidí mohlo být dalších 200 až 300 tisíc. Podle německé diplomacie je výpočet založen na počtu víz, které již byly vydány, a na tom, kolik žádostí čeká na zpracování. I když Německo nyní pozastavilo možnost sloučení rodiny pro nově příchozí až do března 2018, úřady jsou dosud zahlceny obrovským množstvím nevyřízených žádostí, které přicházejí od migrantů, kteří dorazili v roce 2015.

V důsledku toho německá velvyslanectví v Sýrii a sousedních zemích zaznamenala „dramatický nárůst počtu osob žádajících o rodinná imigrační víza“.

Podle nadace Bertelsmann způsobí kombinace masové migrace a zvýšená porodnost nárůst populace ve věku do 19 let. V roce 2015 čítala tato skupina asi 14 milionů lidí, v roce 2030 by to už mělo být 15 milionů. Studie také uvádí, že Německo vynaloží navíc asi 4,7 miliardy eur ročně na vzdělávání, a varuje, že země bude do roku 2030 čelit nedostatku učitelů na plný úvazek. Chybět jich bude až 42.800.