Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanští uprchlíci mají být šikanováni a diskriminováni? Nečekaná zpráva přišla z Německa

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Muslimští přistěhovalci v německých uprchlických táborech a zařízeních diskriminují a šikanují křesťanské a jiné náboženské minority. Tvrdí to skupina křesťanských aktivistů. Podle jejich zprávy jsou křesťanští uprchlíci pronásledováni, uráženi a napadáni. Uvedl to server Deutsche Welle.

Křesťanská organizace Otevřené dveře Německo upozorňuje, že německá uprchlická centra musí poskytnout větší ochranu nemuslimským uprchlíkům. Organizace to uvedla na své prezentaci v pondělí v Berlíně.

Šéf organizace Markus Rode mluvil o rostoucí klimatu „strachu a paniky" mezi nově příchozími. Skupina, která podporuje stíhané křesťany po celém světě, své závěry zakládá na rozhovorech s 231 křesťanskými přistěhovalci pobývajícími v Německu. Většina z nich pochází z Iráku, Afghánistánu a Sýrie.

Podle průzkumu uvedla naprostá většina z nich, konkrétně 88 procent, že se na ně jiní migranti zaměřili kvůli jejich náboženství. Navíc téměř jedna polovina účastníků průzkumu obvinila stráže z diskriminace náboženských menšin nebo z toho, že je obtěžují. V německých azylových centrech tvoří většinu obyvatel i členů stráže právě muslimové.

Z 231 křesťanských migrantů zažilo 42 procent urážky, 37 procent uvedlo, že utrpělo fyzické zranění a 32 procentům údajně bylo vyhrožováno smrtí. „Tyto zprávy jsou jen špičkou ledovce", uvedl šéf organizace Rode.

Na tiskové konferenci v pondělí vystoupil také syrský uprchlík Fadi S., který řekl, že byl „šokován", když v německém uprchlickém centru po útěku z jeho země kvůli náboženskému extremismu potkal další muslimské fundamentalisty. Podle jednoho protestantského duchovního z Berlína, bylo křesťanským uprchlíkům vyhrožováno poté, co se odmítli zúčastnit islámské modlitby s dalšími migranty.

Dříve církevní i státní úředníci uváděli, že útoky na křesťany jsou spíše útoky na jednotlivce, a že tak nejde o systémový problém. Aktivista a kazatel Gottfried Martens se domnívá, toto stanovisko shazuje a úmyslně snižuje rozsah problému. Martens dodal, že mu došla slova, když zjistil, že lidé jsou stále viděni v tomto 'individuálním pohledu' a zeptal se, zda 'musí být napaden úplně poslední křesťan', než úřady tuto pozici opustí,

Skupina Otevřené dveře i další skupiny aktivistů také vyzvaly politiky k ochraně náboženských skupin v azylových domech a sdružování větší skupiny nemuslimských uprchlíků, jiní navrhují úplné oddělení muslimských a nemuslimských uprchlíků.

Aktivisté také navrhli, aby stát najal více překladatelů a bezpečnostních stráží, kteří nejsou muslimové, také by měli být zavedeny pozice mít mediátorů, kteří by řešili stížnosti křesťanských uprchlíků.

Témata:  uprchlíci Německo muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.