Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztah Ruska a Ukrajiny? Lavrov otevřeně promluvil, Bruselu poslal vzkaz

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Berlín – Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov při návštěvě Německa promluvil mimo jiné o vztahu jeho země a Ukrajiny. Do Bruselu přitom poslal jasný vzkaz.

Lavrov se domnívá, že krizi na Ukrajině v mnoha ohledech zapříčinila krátkozraká politika Evropské unie a Spojených států. Podle něj není dobře, když se sousedé Ruska musejí rozhodovat mezi Východem a Západem.

„Chceme dobré sousedské vztahy s Ukrajinou a chceme, aby naši západní kolegové, kteří budují řadu svých programů jako je Východní partnerství, nestavěli naše sousedy, včetně Ukrajiny a dalších zemí, před volbu buď a nebo," řekl Lavrov při návštěvě Německa. Narážel tak na to, že si země musí vybrat, zda budou mít za partnera EU nebo Moskvu. 

Odkazoval tak na Východní partnerství, politickou iniciativu EU, která má za cíl sblížení Evropské unie se šesti východními státy a sousedy Ruska — Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny.

Moskva podle šéfa ruské diplomacie vztahu k Ukrajině sáhla k legitimním opatřením s cílem chránit lidi, kteří „se odmítli sklonit před pučem," řekl o svržení proruského prezidenta Viktora Janukoviče v únoru 2014.

Nyní Ukrajině vládnou radikálové, tvrdí Lavrov. Někteří členové EU pak podle něj doplatili na sankce, které Brusel uvalil na Rusko kvůli jeho postupu na Ukrajině.

Témata:  Sergej Lavrov Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy