Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská vláda navrhla zmenšit chráněnou oblast pralesa, aktivisté se bouří

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Brazilská vláda chce o 350 tisíc hektarů zmenšit chráněnou oblast amazonského pralesa. Aktivisté se obávají, že to povede ke kácení stromů, důlní těžbě či různým zemědělským aktivitám.

V letech 2011 až 2015 se Brazílii sice podařilo odlesňování zpomalit, v roce 2016 ale zničená plocha pralesa dosáhla 8000 kilometrů čtverečních. V roce 2015 to bylo 6200 čtverečních kilometrů.

Návrh zákona, který se týká okrajové oblasti pralesa v amazonském státě Pará, poslalo ve čtvrtek ministerstvo pro životní prostředí k projednání parlamentu.

Ministerstvo zdůraznilo, že návrh zákona obsahuje opatření, která mají odlesňování zabránit. Prý také sníží počet sporů a půdu a podpoří zaměstnanost.

Vláda návrh předložila poté, co místní obyvatelé, pro něž je prales Jamanxim zdrojem obživy, zablokovali klíčovou dálnici vedoucí poblíž pralesa. Demonstranti protestovali proti rozhodnutí prezidenta Michela Temera vetovat podobný návrh zákona, který měl zmenšit chráněnou oblast pralesa.

Témata:  Brazílie Amazonský prales

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy