Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Advokátka Veselnická, která se sešla s Trumpem mladším, byla v kontaktu s ruskou prokuraturou

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington - Ruská advokátka Natalja Veselnická byla v pravidelném kontaktu s úřadem ruského generálního prokurátora kvůli kauze amerického podnikatele Wiliama Browdera, z jehož iniciativy USA v roce 2012 schválily Magnitského zákon.

Napsal to list The Wall Street Journal s odvoláním na rozhovor svého zpravodaje s Veselnickou.

Podle informací Donalda Trumpa juniora měla Veselnická na loňské schůzce předložit kompromitující informace o Hillary Clintonové, jejichž zdrojem je údajně ruská vláda. Veselnická ale tvrdí, že žádné kontakty s ruskou vládou nemá. Připouští nicméně, že se v Browderově kauze setkávala s úředníky ruské generální prokuratury včetně generálního prokurátora Jurije Čajky, s nímž se osobně zná.

Americký podnikatel Browder byl šéfem společnosti Hermitage Capital Management, v níž pracoval auditor Sergej Magnitskij. Ten údajně shromáždil důkazy o obřích zpronevěrách vysoce postavených ruských činitelů. Magnitskij byl obviněn z daňových úniků a uvězněn, během vazby byl údajně ubit ruskými dozorci. Browdera ruské úřady rovněž obvinily z daňových úniků a v nepřítomnosti v roce 2013 odsoudily k devíti letům vězení.

Podle Veselnické převedl Browder peníze, které měl podvodně získat v Rusku, jako dar na volební konto americké Demokratické strany. Právě to měla být kompromitující informace na Clintonovou.

Browder se jako lobbista výrazně angažoval při schvalování Magnitského zákona, kterým v roce 2012 americký parlament vystavil sankcím osoby údajně odpovědné za auditorovu nevyjasněnou smrt. Později byl zákon rozšířen tak, aby postihoval všechny osoby, které se v Rusku podílejí na porušování lidských práv.

Veselnická prohlásila, že se snaží dosáhnout toho, aby Magnitského zákon byl zrušen. Popírá ale, že by se s Trumpem mladším sešla z iniciativy ruského generálního prokurátora Čajky. Jeho úřad odmítl na dotazy amerického listu odpovědět.

Témata:  USA lobbing Rusko Donald Trump junior

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.