Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaddáfího žena se může vrátit zpátky do Libye

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tripolis - Kaddáfího žena Safíja (63) se může vrátit z exilu domů, uvedly libyjské úřady. Za revoluce v roce 2011 nejprvě utekla do Alžírska a později se přesunula spolu s některými příbuznými do Ománu.

Safíja byla druhou manželkou plukovníka Kaddáfího, se kterým měla šest synů a dceru Ajšu. Podle britského serveru The Telegraph vydaly povolení k návratu představitelé kmenů v Bajdá ve východní Libyi, kde žena mívala domov.

Safíja nebyla nikdy obviněna ze zločinů připisovaných bývalému režimu, ale mnoho Libyjců si rodinu dosud spojuje s přepychem, ve kterém žila po čtyři desetiletí Kaddáfího vlády. Safíja se zdržovala politických projevů a na veřejnosti se objevovala minimálně. Za revolučního roku 2011 ale v telefonickém rozhovoru s televizí CNN obvinila NATO z organizování útoků na její rodinu. "Moje děti jsou civilisté, a přesto jsou terčem útoků. Co s tím vším mají společného?" řekla tehdy.

Nová libyjská vláda chce smířit zemi rozdělenou soupeřením milicí, které se přičinily o Kaddáfího pád. Kromě jiného chystá ofenzivu proti městu Syrta, které má pod kontrolou Islámský stát.

Témata:  Libye Muammar Kaddáfí

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy