reklama

Džihádisté vydali nové pokyny pro vlky samotáře, kteří mají za úkol páchat útoky v Evropě. Pomocí anonymních kanálů rozeslali zprávy, ve kterých povzbuzují své věrné a žádají je, aby vyhodili od vzduchu ropovody a plynovody na celém kontinentu.

Terčem útoků se mají stát také fotbalové zápasy soutěže EURO ženy 2017, která začíná již zítra v Nizozemí. Především by prý fanatici měli útočit na zápas Skotska s Anglií, který má být odehrán ve středu, píše server Daily Mail.

Zprávy určující cíle útoků zachytila skupina SITE Intelligence Group jen několik dní poté, co byl na začátku tohoto týdne osvobozen Mosul, bašta IS v Iráku. Koaliční vojska také pokračují v bojích o syrskou Rakku, vojáci se již dostali do staré části města.

IS používá útoky na Západě jako způsob, jak ukázat, že i přes porážky zůstává skupina stále silná a že její vliv sahá daleko za hranice Iráku a Sýrie. Navíc atentáty na západní cíle odvádí pozornost od bojů v Rakce a na dalších místech.

V Evropě nejčastěji útočí takzvaní vlci samotáři, džihádisté jim vzkazují, že pokud svůj čin dobře naplánují, mohou zabít až stovky lidí. Dokonce i když při atentátech nejsou zabiti lidé, naruší činy útočníků západní společnost, což znamená, že pachatelé jsou stále podle jejich zkroucené ideologie považováni za mučedníky – a získávají tak nárok na slávu v posmrtném životě.