reklama

Agentura DPA, podle níž jsou oběti ze Saska a bylo jim 65, respektive 56 let, s odkazem na nejmenované egyptské bezpečnostní zdroje napsala, že útočník byl prostřednictvím internetu v kontaktu s organizací Islámský stát. Žádná skupina se ale dosud k akci nepřihlásila.

Egyptské sdělovací prostředky se shodují v tom, že útočník pocházel z Kafr aš-Šajchu v severním Egyptě, studoval, neměl zápis v trestím rejstříku a do Hurgady přijel v pátek. Avšak stále nejednotně se informuje o způsobu, jakým zaútočil.

Podle některých informací přeplaval na pláž jednoho z hotelů, podle dalších si koupil na pláž vstupenku a po útoku na první skupinu žen se přesunul na pláž jiného hotelu, než byl dopaden. Z místa ho pak odváželi na vozíku pro zavazadla. Egypt stále nevyvrátil ani tu verzi, že dobře hovořil německy a s Němkami, které pak zabil, si nejprve povídal.

Kromě Češky zranil dvě Arménky a Rusku. Češku zasáhl do nohy a zad a lékaři doporučili, aby v nemocnici zůstala asi týden.

Nejvíce ze všeho se spekuluje o tom, do jaké míry útok poškodí zájem turistů jezdit do Egypta. Země od roku 2011 zápasí s úbytkem zájmu ze strany cizinců - loni jej navštívilo něco přes pět milionů lidí, mezi nimiž bylo 120.000 Čechů. Kanada dnes vydala čerstvé varování a doporučila svým občanům omezit cesty do Egypta jen na nezbytné případy. Při cestách do letovisek Hurgada a Šarm aš-Šajch mají být Kanaďané zvlášť obezřetní.

České ministerstvo zahraničí na své stránce nezměnilo doporučení týkající se cest do Egypta. Materiál s poznámkou, že platí i dnes, nabádá ke zvýšené opatrnosti a vyhýbání se větším shromážděním.  MZV doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi. MZV dále doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry. 

Mezinárodní letiště v Káhiře funguje bez problémů a lze je využívat i pro případné přestupy na navazující lety bez jakýchkoliv omezení. Obdobně funkční jsou i další mezinárodní letiště v hlavních egyptských turistických destinacích jako jsou Hurghada, Marsa Alam, Šarm aš-Šajch, Luxor anebo Asuán.