Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobřeží Jadranu sužují požáry. Práci mají hasiči v Chorvatsku i Černé Hoře

Požáry v Chorvatsku: Hoří tisíce hektarů lesa (červenec 2015)
Požáry v Chorvatsku: Hoří tisíce hektarů lesa (červenec 2015)
Foto: Reprofoto YouTube

Záhřeb - Chorvatské pobřeží, během léta plné turistů, bývá o prázdninách často sužováno lesními požáry. Je tak tomu i letos. Požáry jsou hlášeny v okolí Puly na severu země, i z okolí Šibeniku a Splitu na jihu Chorvatska a z ostrovů Pag a Vir. Vážná situace je i v Černé Hoře.

Letošní požáry jsou podle AP považovány za jedny z nejhorších. Hašení ztěžuje silný vítr. Úřady varovaly veřejnost, aby se vyvarovala rozdělávání ohně ve volné přírodě.

U Šibeniku dva letouny upravené k hašení požárů zabránily rozšíření plamenů do obce Brodarica. Kvůli dýmu byla uzavřena místní silnice vedoucí od Splitu do vsi Šestanovac.

Na jihu Chorvatska byli lidé nuceni opustit své domy u hranic s černohorským městem Herceg Novi. Požáry jsou hlášeny i z okolí hlavního města Podgorica. Podle webu chorvatského listu Blic si plameny mezi Kotorem a Tivatem vynutily evakuaci obce Bigovo. Také v Bosně hasiči bojují s požáry, a to v okolí měst Mostar a Trebinje.

Témata:  požáry v Chorvatsku Černá Hora Chorvatsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy