reklama

Podle nové studie ta samá genová varianta, která pomohla lidským předkům přežít chlad a omrzliny, zároveň zvyšuje riziko vývinu artrózy. Tento gen má vliv na tvorbu kloubů a růst kostí. Tato varianta zkracuje délku kostí a také téměř zdvojnásobuje možnost artrózy.

Podle odborníka na vývojovou biologii Terence Capelliniho z Harvardu je jasné, že každá změna v genu může mít dramatický dopad na to, jak se geny chovají a jak fungují v lidském těle.

Varianta genu, která zabraňuje růstu kostí, je spojená s mutací, která má vliv na klouby a zvyšuje riziko artrózy v kolenou a kyčlích. Během nové studie vědci zjistili, že tato varianta se nachází v DNA Evropanů a Asiatů, téměř neexistuje mezi Američany.

Podle serveru Science Alert vědci předpokládají, že tyto genetické změny vznikly, když se lidé začali přesouvat z Afriky do zbytku světa před 50 až 100 tisíci lety. Tato změna postihla jen přibližně polovinu z nich a ulehčila jim přesun do chladnějšího podnebí.

Protože je to pozitivní varianta genů, mají ji v sobě miliardy lidí. Sice zvyšuje riziko lidí k artróze jen asi dvakrát, přesto je zodpovědná za miliony případů.

Jak by ale tato genová varianta, která zkracuje kosti a způsobuje artrózu, mohla pomoci našim předkům přežít ve chladných klimatech Evropy a Asie? Proč se geny, které mohou zvýšit riziko nepříjemné poruchy?

Hypotéza vědců spočívá v tom, že kompaktnější struktura těla a kratší kosti mohly snížit riziko zlomenin a nebezpečných zranění. A tyto výhody převyšují možnost budoucí nepříjemnosti bolavých kloubů.

Kromě vyhýbání se zranění může menší tělesná velikost a kompaktnější postava pomoci překonat jiná nebezpečí. Menší tělo znamená méně odhalené kůže a méně vyčnívajících částí, které mohou omrznout.

U většiny živočichů existuje spojené mezi klimatem a délkou končetin – čím chladnější klima, tím kratší končetiny. Kratší údy pomáhají udržovat tělesné teplo a předejít riziku omrzlin v chladném počasí. Zvířata v teplém podnebí se nemusí o tělesné teplo bát a delší končetiny jim mohou pomoci zbavit se zbytečného horka.

Takže zatímco množství lidí v životě zažije bolesti kloubů a problémy, které artrózu doprovází, možná bychom měli být vděční, že nám tyto geny pomohly přežít.