Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlínější země světa? V žebříčku jsme i my

Čechům se nic nechce? Nebo je to naopak?
Čechům se nic nechce? Nebo je to naopak?
Foto: Pixabay

Vědci ze Stanfordské univerzity zjišťovali, ve které zemi udělají její občané za den průměrně nejvíce kroků a jak tato data souvisí se zdravím či obezitou konkrétní populace. Výsledek České republiky vás nejspíše překvapí.

Největší studie lidského pohybu všech dob měřila data dobrovolníků užívajících chytré telefony ve 111 zemích. Celkem se jí zúčastnilo neuvěřitelných 700 000 osob. Vědci díky tomu zjistili, že zdraví a nadváha populace nezávisí přímo na pohybu, nýbrž je klíčovým faktorem něco, co nazvali "nevyrovnanost pohybu".

Účastníci průzkumu si do svého telefonu stáhli aplikaci, která každý den měřila počet jejich kroků a dále uvedli základní demografické informace jako je věk, pohlaví, výška či váha.

Poté, co byla sebrána data, výzkumníci si všimli zajímavého faktu. Země, ve kterých většina obyvatelstva nachodí každý den podobný počet kroků, problém s obezitou téměř nemívají. Naprostým opakem jsou země, kde lze velký počet osob označit jako ty "s bohatou aktivitou" a velký počet jako s aktivitou "chudou". Čím větší mezera mezi skupinami, tím větší problém s obezitou.

Nově objevený fenomén byl nazván právě jako "nevyrovnanost pohybu" (v originále activity inequality) a díky těmto poznatkům se prokázalo, že pouhým měřením průměrné aktivity obyvatelstva není možné určit, zda je populace zdravá, či není.

Kdo vyhrál?

Ze všech zúčastněných zemí jich 46 nabídlo alespoň 1000 připojených uživatelů a právě tyto země jsou brány jako nejrelevantnější pro výzkum. Na třetím místě od konce skončily Spojené státy, o druhé místo se podělili Austrálie, Kanada a Egypt. Na celé čáře prohrála Saudská Arábie. 

Z druhého konce seznamu vítězí Hong Kong. Následuje ho Čína, Švédsko, Jižní Korea a Česká republika! A přitom se naše země pohybuje někde v polovině tabulky počítadla denně nachozených kroků. Díky pohybové vyrovnanosti však nemáme zdaleka takové problémy s obezitou jako země, které průměrně nachodí mnohem více. 

Limity výzkumu

Každý průzkum má své limity a vzhledem k obřímu vzorku se sluší upozornit i na problematičnosti tohoto. Důležité je si uvědomit, že krokoměry na chytrých telefonech nikdy nejsou úplně přesné. Navíc zkoumaní lidé šli do projektu dobrovolně a nebylo možné žádným způsobem změřit, zda je celý vzorek dostatečně reprezentativní.

Přes to všechno můžeme studii považovat za informativní. Jednotlivá data jsou detailně k nahlédnutí v originálním materiálu, který publikovali autoři v recenzovaném časopise Nature a také ZDE.

Témata:  Univerzita Stanford lidé výzkum

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.