Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrdina nebo vrah? Izraelský voják Azaria skončil v domácím vězení. Zabil palestinského útočníka

Elor Azaria (voják odsouzený za vraždu)
Elor Azaria (voják odsouzený za vraždu)
Foto: Aljazeera **www.aljazeera.com**

Jeruzalém - Izraelský vojenský soud propustil do domácího vězení vojáka Elora Azariu, jemuž v únoru vyměřil 18měsíční trest za vraždu palestinského útočníka. Z domova může vycházet jen s rodiči na sobotní modlitby.

Část veřejnosti se vojáka zastává a jeho čin hodnotí stejně jako jeho obhajoba za náležitý projev obrany. Podle jednoho průzkumu je polovina izraelských Židů toho názoru, že Palestinec měl být zabit na místě. Azariův čin byl zaznamenán a soud měl k dispozici video jako důkazní materiál. Žalobce žádal trest v rozmezí od tří do pěti let. Naproti tomu armádní vedení a žalobce jeho čin považují za vraždu.

Incident se stal loni v březnu v Hebronu. Na izraelské vojáky tam noži zaútočili dva Palestinci. Jeden z útočníků byl zastřelen hned a druhý zůstal ležet zraněný na zemi. K němu Azaria přistoupil a střelil ho do hlavy.

Proti rozsudku 18 měsíců se v březnu odvolal vojenský prokurátor, podle něhož je trest příliš mírný. Odvolal se i Azaria, který tvrdí, že i když Palestinec ležel na zemi, představoval stále nebezpečí.

Témata:  Izrael Elor Azaria Izraelská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy