reklama

CSU na svém požadavku trvá přesto, že Merkelová stanovení horní hranice na počet ročně přijímaných migrantů odmítá. Tento bod se proto neobjevil ve společném programu konzervativní unie CDU/CSU před zářijovými volbami.

"Horní hranice zůstává cílem CSU," uvedl Seehofer před dnešním zasedáním předsednictva bavorské strany v Mnichově. Už neustálé opakování tohoto požadavku podle něj vedlo k posunu politiky spolkové vlády v Berlíně "naším směrem", dodal.

Na rozdíl od loňského roku ale Seehofer odmítl učinit z požadavku na zavedení limitu počtu přijímaných migrantů podmínku pro vstup do povolební koalice. V současnosti se CSU s CDU podílí na koaliční spolkové vládě se sociálními demokraty. "Teď chceme především vyhrát volby," uvedl Seehofer.

Jako dodatek ke společnému spolkovému programu konzervativních stran vypracovala CSU vlastní "Plán pro Bavorsko", pomocí kterého chce oslovit voliče v největší spolkové zemi u hranic s Českem.

Podle agentury DPA v "Plánu pro Bavorsko" stojí, že "horní hranice 200.000 uprchlíků ročně je pro Německo nutná, aby bylo možné zajistit zdařilou integraci". Stanovení limitu počtu přijímaných běženců CSU spojuje kromě úspěchu integrace také se zastavením "zhoršování bezpečnostní situace" a zvýšením "akceptace (migrantů) ze strany domácího obyvatelstva".