Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda Afghánistánu dobyla z rukou Talibanu město Naua

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Afghánské bezpečnostní složky dobyly s podporou amerického letectva část území, které v jihoafghánské provincii Hílmand drží povstalecké hnutí Taliban, informovala dnes agentura Reuters.

Během dvoudenní ofenzivy zahynulo přes 50 islamistů a bylo zneškodněno více než 100 improvizovaných výbušných zařízení, uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany.

Ofenzivu afghánských jednotek, která začala v sobotu, podpořily nálety amerických letounů F-16 a vrtulníků Apache. Afghánští vojáci nakonec znovu obsadili okresní středisko Naua jižně od správního centra provincie Laškargáh. Naua leží na strategické pozici, neboť jím prochází hlavní severojižní tah.

Operace odráží snahu oslabit pozici Talibanu v provincii Hílmand a zatlačit bojovníky hnutí od provinční metropole, napsala agentura Reuters s odkazem na afghánskou vládu. Vládní oddíly mají dál postupovat na jih podél hlavní cesty k dalšímu okresnímu středisku Garmsír.

Hílmand je společně s Kandahárem považován za baštu Talibanu. Podle místních činitelů bojovníci hnutí nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky pro svůj boj, napsala agentura AP. Dlouhodobá ofenziva proti Talibanu v Hílmandu bývá označována za největší vojenskou operací v Afghánistánu od svržení fundamentalistického režimu Talibanu v roce 2001.

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.