reklama

Návrh vzešlý z jednání mezi vládou a Frontou islámského osvobození Morů (MILF) by podle této organizace byl tím "nejlepším protijedem" na extremismus, jaký představuje bitva o město Marawi. Vládní jednotky tam bojují s islamisty.

Radikální islámská organizace MILF vznikla v 60. letech a boj za nezávislý muslimský stát zahájila na jihu Filipín v roce 1972. V roce 2014 podepsala s filipínskou vládou mírovou dohodu, na jejímž základě má muslimská komunita na jihofilipínském ostrově Mindanao získat značnou autonomii. Konflikt trvající přes 40 let si odhadem vyžádal 150.000 životů a boje vyhnaly z domova přes dva miliony lidí.

Bude-li zákon schválen, sjednotí se převážně muslimské oblasti jihofilipínského ostrova Mindanao v autonomní region Bangsamoro s vlastní výkonnou, zákonodárnou i fiskální pravomocí. "Vše, co je v souladu s ústavou a vůlí Morů, bude schváleno," uvedl Duterte.

Návrh zákona se objevuje v kritické chvíli. Vláda již sedmý týden bojuje s islamistickými povstalci o město Marawi a narůstají obavy, že islamisté napojení na teroristickou organizaci Islámský stát (IS) využili deziluze panující mezi lidmi k náboru bojovníků a šíření radikalismu. K deziluzi přispělo i to, že zákon dříve kongresem neprošel.