reklama

Na místo okamžitě dorazili hasiči a sanitky, které rozvezly zraněné do nejbližších nemocnic. Úřady zatím incident nekomentovaly, ale podle všeho šlo o pumový útok namířený proti tureckým bezpečnostním složkám.

Výbušninu umístěnou v zaparkovaném vozidle podle místních sdělovacích prostředků nastražili povstalci ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecká armáda vede od loňského léta bojové operace proti kurdským bojovníkům na jihovýchodě země poté, co skončilo příměří mezi povstalci ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) a vládou. Střety zesílily poté, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku.

V okrese Van dnes zabila podomácku vyrobená bomba dva policisty. Dalších pět vojáků jedoucích v konvoji dnes zranil výbuch v sousední provincii Mardin.

V souvislosti s aktuálním zhoršením bezpečnostní situace na celém území Turecké republiky doporučuje MZV ČR všem českým občanům, kteří se na území Turecka zdržují, aby vždy a všude dbali zvýšené opatrnosti, a to zejména v situacích, kdy dochází ke koncentraci osob v jedné lokalitě, ať uzavřené (např. metro), nebo otevřené (např. historické památky).

Vzhledem k přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci důrazně varujeme před cestami do oblasti jihovýchodního Turecka. V návaznosti na poslední a možný další vývoj situace doporučujeme zvážit nutnost cestování do Ankary, cestu uskutečnit pouze v odůvodněných případech, např. plánovaná obchodních jednání, studium, pracovní cesta atp.

MZV ČR žádá české občany, aby v případě jakékoli nečekané situace sledovali a respektovali pokyny a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů. Upozornění platí se zvýšenou důležitostí pro pouliční demonstrace a oslavy, k nimž dochází ve večerních hodinách, často v pátek a o víkendech.