Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sochy komunistů nikdo nechce, aukce skončila fiaskem

Socha V.I. Lenina
Socha V.I. Lenina
Foto: Pixabay

Mnichov - Už v polovině června skončila fiaskem aukce soch komunistických vůdců včetně těch českých a kupec se nenašel ani během následujících čtyř týdnů poaukčního prodeje. Všech šest dražených soch získal na začátku 90. let kameník Josef Kurz ze západobavorského Gundelfingenu. Jeho syn se je před časem rozhodl prodat.

V majetku původního vlastníka tak nadále zůstává například 12 metrů vysoká a 80 tun vážící žulová sochu Vladimira Iljiče Lenina a dvojice německých levicových politiků, jejíž vyvolávací cena byla v červnové aukci 150.000 eur (3,9 milionu korun).

Lenin stál do roku 1992 před hlavním nádražím v Drážďanech a přezdívalo se mu "rudý přednosta stanice".

Kupce nenašla ani o poznání levnější čtyřtunová pískovcová socha Stalina, která dříve stávala v Zábřehu na Moravě. Její vyvolávací cena byla stanovena na 58.000 eur (1,5 milionu korun).

Kromě nich majitel bez úspěchu nabízel také bronzové sochy československých komunistů Zápotockého za 22.000 eur (576.000 korun) a Gottwalda za 16.000 eur (419.000 korun).

Podle zástupce aukčního domu Franka Ehlerta se nyní ale už sochy dál k prodeji nabízet nebudou. Doba na prodej bývalých pomníků z východního bloku asi ještě neuzrála. "Možná za deset až patnáct let," dodal Ehlert.

Témata:  sochy aukce Německo Vladimír Iljič Lenin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy