Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar je z krize venku? Arabské země snižují požadavky

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Daudá/Rijád - Čtveřice arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií zredukovala 13 požadavků, jež má Katar splnit, aby krizi vyřešil. Nyní je jich šest. Zůstala podmínka, aby Katar bojoval proti terorismu a ukončil provokace.

V OSN to ve středu oznámili diplomaté čtyř zemí zapojených do sporu, tedy Saúdské Arábie, Bahrajnu, Egypta a Spojených arabských emirátů.

Příčinou neshod s Katarem je jeho údajná podpora terorismu a sbližování s Íránem. Jmenované země 5. června kvůli tomu přerušily s Dauhá diplomatické styky a zavedly embargo. Zejména dopravní sankce Katar značně poškozují, země musí kvůli uzavírce pozemní hranice se Saúdskou Arábií dovážet potraviny po moři a letecky.

Katar obviňování považuje za neoprávněné a vznesené požadavky za vměšování do vnitřních záležitostí. Na zprávu o zredukování podmínek nereagoval.

Diplomaté čtyř zemí v sídle OSN sdělili, že jejich země mají zájem krizi řešit po dobrém. Zástupce Saúdské Arábie řekl, že se na redukci požadavků dohodli ministři zahraničí uvedené čtveřice zemí na schůzce 5. července v Káhiře. Splnění těchto podmínek by podle něj mělo být pro Katar snadné. Není už mezi nimi uzavření satelitní stanice Al-Džazíra.

Podle odborníků může zmírnění požadavků pomoci spor vyřešit, ale nikoli trvale. Problémem zůstane odlišné chápání termínu terorismus. Katar dává prostor hlasům, které se neshodují s oficiálními názory čtyř kritizujících zemí. Kromě jiného podporuje Muslimské bratrstvo, které je v Egyptě zakázáno.

Témata:  Katar Saúdská Arábie TV Al-Jazeera

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.