Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud vyhraje Trump, rozpoutá jaderné zbrojení, varuje expert

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Tokio/Soul/Washington – Osoba Donalda Trumpa a jeho politická kampaň neustále budí kontroverze a rozporuplné nálady. Server Voice of America varuje, že pokud se Trump stane americkým prezidentem, začne v Asii jaderné zbrojení.

Jaderné zbraně pro Tokio a Soul

Server uvádí, že pokud by se Trump stal prezidentem, lidé, kteří v rámci spojenců USA v Asii – tedy zejména v Japonsku a Jižní Koreji – prosazují jaderné zbrojení, by se mohli dostat „z okraje politické scény do mainstreamové politiky".

Jak server vysvětluje, Trump totiž v rámci své kampaně navrhl stažení amerických jednotek a ozbrojení Japonska a Jižní Koreje jadernými zbraněmi, pokud nebudou souhlasit s vyššími poplatky za udržování amerických základen v zemi.

„Pokud se Trumpovy výroky změní v realitu, bude tu podle mě hodně politiků, kteří budou nadšeně souhlasit," uvedl například Hiroši Nunokawa, profesor japonské historie na Hirošimské univerzitě.

Jaderná válka v Asii?

Podle některých expertů by to ale mohlo vést k vyhrocení jaderné situace v Asii. Jak server uvádí, v Japonsku se v současné době nachází 54 tisíc amerických jednotek, v Jižní Koreji jich pak je 28,5 tisíc. Za jejich přítomnost každý rok Americe Tokio platí asi 1,6 miliard dolarů, Soul pak asi 866 milionů dolarů.

Takaši Hiraoka, mírový aktivista a bývalý starosta Hirošimy, která se sama stala obětí jaderného útoku v roce 1945, varuje, že pokud se Trump stane prezidentem, „bude muset převzít zodpovědnost za osud celého lidstva. Nemůže se vyhnout nebezpečím, které jsou s jadernými zbraněmi spojeny," varuje.

Z hlediska jaderného zbrojení v současnosti bezpečnost Asie ohrožují dvě jaderné mocnosti – Čína a Severní Korea. „Čína je hrozbou kvůli svým stále agresivnějším strategiím ohledně získávání území v Jihočínském moři, Severní Korea pak kvůli svému pokračujícímu vývoji jaderných zbraní," připomíná server.

Americký „jaderný deštník"

Japonsko a Jižní Korea o jaderné zbraně usilovaly v 60. a 70. letech minulého století, ale „Washington je byl schopen přesvědčit, aby místo toho vstoupily pod ochranu jeho ‚jaderného deštníku'. V Japonském Parlamentu a jihokorejském Národním shromáždění stále existují lidé, kteří jaderné zbraně obhajují, ale je jich menšina," uvádí dále server.

„Ozbrojení Jižní Koreje a Japonska jadernými zbraněmi by téměř jistě podkopalo podporu Moskvy a Pekingu pro pokračování v sankcích proti Severní Koreji," podotýká také server.

Na závěr server dodává, že ani jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje, ani japonský premiér Šinzó Abe politice jaderného zbrojení nakloněni nejsou.

Témata:  Donald Trump volby v USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.