reklama

Jihozápadní pobřeží Turecka podle americké geologické služby USGS postihlo půlhodinu po středoevropské půlnoci silné zemětřesení o síle 6,7 stupně. Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) vydalo varování před přílivovou vlnou cunami.

ESMSC odhadlo sílu zemětřesení zprvu na 6,6 stupně, později rovněž na 6,7 stupně. Epicentrum situovalo do vzdálenosti 12 kilometrů jižně od letoviska Bodrum. Ohnisko otřesů leželo v hloubce 10 kilometrů. Otřesy způsobily podle EMSC i malou přílivovou vlnu cunami, a proto na twitteru doporučilo vyhnout se plážím a uchýlit se do bezpečí na výše položených místech.

V oblasti jsou zemětřesení poměrně častá. Minulý měsíc západoturecké pobřeží a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Jedinou obětí byla 57letá žena, kterou zavalily trosky jejího domu. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.

Turecko postihlo poměrně silné zemětřesení

Jihozápadní pobřeží Turecka podle americké geologické služby USGS postihlo půlhodinu po středoevropské půlnoci silné zemětřesení o síle 6,7 stupně; v prvé chvíli dokonce sílu otřesů služba odhadla na 6,9 stupně. Případné oběti či škody dosud nebyly hlášeny. Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) vydalo varování před přílivovou vlnou cunami.

ESMSC odhadlo sílu zemětřesení zprvu na 6,6 stupně, později rovněž na 6,7 stupně. Epicentrum situaovalo do vzdálenosti 12 kilometrů jižně od letoviska Bodrum. Ohnisko otřesů leželo v hloubce 10 kilometrů. Otřesy způsobily podle EMSC i malou přílivovou vlnu cunami, a proto na twitteru doporučilo vyhnout se plážím a zůstat v bezpečích na výše položených místech.

Zemětřesení o síle 6,7 stupně je považované za silné a může způsobit značné škody, ale účinky těchto otřesů utlumilo moře, poznamenala agentura Reuters.

V Turecku jsou zemětřesení poměrně častá, vzhledem k umístění země mezi arabskou a euroasijskou zemskou deskou.

Minulý měsíc západoturecké pobřeží a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Jedinou obětí byla 57letá žena, kterou zavalily trosky jejího domu. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.