reklama

Požár zničil podle agentury Reuters 2400 domů, zbývajících 90 procent budov řádění živlu přečkalo. Škody tak budou výrazně menší, než se očekávalo, i tak dosáhnou několika miliard kanadských dolarů. Boji hasičů s ohněm velmi pomohlo citelné ochlazení, požár ale nadále zuří a Fort McMurray stále není v bezpečí. Místní těžařské firmy mezitím plánují obnovit těžbu ropy.

Požár vypukl na počátku května a až dosud postihl oblast o rozloze 2290 kilometrů čtverečních. Úřady z bezpečnostních důvodů evakuovaly přes 100.000 lidí, z toho asi 80.000 z Fort McMurray. Pokud bude současný vývoj požáru pokračovat, žádné další evakuace se nepředpokládají. Státní správa nyní začíná pracovat na harmonogramu návratu obyvatel, podrobné plány by měly být k dispozici do dvou týdnů.

Někteří političtí představitelé, jako například poslanec David Yurdiga, neskrývají i přes řadu komplikací optimismus. "Všechna klíčová infrastruktura je v pořádku. Nemocnice stojí, školy stojí," citoval Yurdigu portál BBC. Dodal, že na některých místech není vůbec poznat, že v okolí hořelo. Město však podle úřadů stále není bezpečné.

Podle oficiálních údajů v plamenech nikdo nepřišel o život, zaznamenána nejsou ani žádná vážnější zranění, to je podle mnohých téměř zázrak. Registrována jsou ale dvě úmrtí lidí, kteří zahynuli při dopravní nehodě během evakuace.